Повече от година след трагичния инцидент с 9 жертви, сред които звездата Коби Брайънт, разследването се произнесе официално за причините.

Нарушение на правилата на авиотранспорт в Калифорния, както и грешка на пилота Ара Зобаян са предизвикали катастрофата с хеликоптера Sikorsky S-76 на 26 януари 2020-а.

Робърт Съмуолт, председател на Националния борд за сигурност на транспорта, обяви по време на последното изслушване на разследването, че Зобаян не е имал почти никаква видимост, след като е навлязъл в зона с облачност и мъгла, което е нарушение на правилата за безопасност

Той "не е знаел къде е горе и къде долу", както се изрази експертът.

Брайънт, 13-годишната му дъщеричка Джиана, както и още 8 пътници загинаха, а с тях си отиде и пилотът Зобаян. Той трябваше да закара групата на баскетболен турнир в "Mamba Sports Academy", която е собственост на Коби.

Но затруднената видимост предизвика катастрофа в местността Калабасас, на няколко километра от крайната точка на пътуването.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Доказателство за тезата за пилотска грешка е - както обявиха разследващите органи - ъгълът, под който хеликоптерът се е влязъл в хълма, където се разби. Той показва, че пилотът не е имал ясна представа за това къде се намира и колко се е отклонил от маршрута. Направил е грешна маневра и това е било фатално.

Вече са заведени съдебни дела срещу фирмата, за която е работил Зобаян, от семействата на загиналите.

Братът на пилота - Берг Зобаян, се яви на изслушването и бе категоричен, че те нямат право на никакво обезщетение, тъй като вината не е на водача на хеликоптера. Компанията "Island Express Helicopters" пък обяви, че катастрофата е "Божи акт". И също отказва да уважи всякакви финансови искове.

Ванеса Брайънт, вдовицата на Коби, е завела дела срещу фирмата, както и срещу местната шерифска служба. Тя обвинява служителите там, че са позволили разпространението на кадри и снимки от мястото на катастрофата, които са травмиращи за близките на загиналите.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА