Приказката на малката Латвия, която дебютира на Световното първенство по баскетбол и геройски извървя пътя до четвъртфиналите, приключи по драматичен начин именно в тази фаза.

Латвийците загубиха със 79:81 от Германия и по този начин се простиха с мечтата си да спорят със САЩ за място на големя финал.

Това обаче ще направят немците, които са сред най-добрите четири тима в света за първи път от 2002-а и едва за втори път в своята баскетболна история.

А всичко можеше да е различно, защото 10 секунди преди края Шрьодер изпусна стрелба, с която можеше да реши всичко в полза на Германия и латвийците получиха своя златен шанс за последно нападание.

Давис Бертанс бе човекът, който от тройката се нагърби със задачата да прати родината си на полуифнал, но не успя да вкара и потопи Латвия в сълзи.

Латвийците обаче няма от какво да се срамуват, защото се превърнаха в най-малката страна, достигала до четвъртфинал на Световно, а по пътя си удариха както световните шампиони от Испания, така и третите от последния Мондиал - Франция.

Днес латвийците стартираха по-добре мача, който като цяло бе равностоен във всичките си четири части, а Германия все пак взе две точки аванс на полувремето при 36:34, донесен от тройка на Ло секунди преди сирената.

С началото на последната четвърт Германия имаше аванс от три точки, а той нарасна до 10 при 79:69, като всичко това се случи по-малко от три минути преди края.

На този Мондиал латвийците станаха известни с обратите си в края и такъв не бе далеч и днес, защото последваха осем поредни точки за прибалтийската страна и разлика от едва две точки.

Тя се запази до последните 10 секунди, когато стрелбата на Бертанс бе неуспешна, а това означаваше Германия на полуфинал срещу САЩ.