В Испания гори страхотен скандал след новината за уволнението на Пабло Ласо, митичния треньор на Реал Мадрид.

Клубът обяви с кратичко съобщение на сайта си в понеделник привечер, че се разделя с наставника си, като началото на декларацията е ключово:

"Реал Мадрид взе решението, позоваващо се изцяло и единствено на медицински причини, да се раздели с Пабло Ласо като треньор на баскетболния отбор.

След прекарания микроинфаркт от наставника преди няколко седмици, Реал се консултира със специалисти и е наясно с риска той да продължи да изпълнява задълженията си. Здравето на Ласо е приоритет за клуба", и т.н.

Днес обаче медиите са направо гневни, след като личният лекар на легендарния наставник обяви, че никой не се е консултирал нито с него, нито с кардиолога, който е прегледал Ласо преди месец, когато се е случил микроинфаркта.

Той е изписан почти веднага от болницата, а след това е минал обстойни прегледи.

Включително на 24 юни при Мигел Анхел Лопес, който е най-високоставеното лице в медицинския щаб на Реал. И заключението е - Ласо е напълно здрав и може да продължи да работи без никакъв проблем.

Лопес бе уволнен в петък, между другото, без "кралския" клуб да дава каквито и да е подробности по това решение.

Embed from Getty Images

Скандалът е, че очевидно клубът лъже за това, че се е консултирал с кардиолози и се разделя с легендата по медицински причини. Пабло Ласо е от 11 години начело на Реал, като постигна с баскетболния тим велики неща - пет финала в Евролигата (2 спечелени, 3 загубени), по 6 пъти шампион и носител на Купата на Испания, 7 трофея за Суперкупата... твърде тъжно е, че раздялата става по този начин.

Още по-фрапантното е, както днес разкрива близкият до клуба мадридски в. "Марка", че заместник на Ласо ще е Чус Матео, негов помощник от щаба и протеже.

Самият той пък призна преди дни, че миналия понеделник е била стратегическата среща на целия треньорски екип, водена от Пабло, за да се направят плановете за новия сезон, преди всички да отиват във ваканция. Тоест, преди 8 дни никой не е имал идея, че ще се случи такава раздяла.

Реал стана шампион през юни, игра финал в Евролигата, загубен драматично от Анадолу Ефес, а Ласо си води мачовете и в двете надпревари, без да има проблем със здравето му.

Embed from Getty Images

"Марка" също открито твърди, че доктор Лопес, споменат по-горе, е уволнен заради отказа си да подпише дадено от клуба заключение, че треньорът "не е годен здравословно да упражнява ежедневните си задължения".

Изданието отива и по-далеч. Преди няколко дни, около средата на миналата седмица, на Ласо е подметнато от Хуан Карлос Санчес, който ръководи баскетболния клуб Реал, да си вземе "почивка за един сезон".

А после, презареден, да започне наново с пресни сили. Разбира се, няма треньор на света в толкова интензивен спорт, който да не се досеща какво се крие зад такова предложение... Той е отказал.

Няма нищо като коментар от Реал днес, след като медиите са пълни с нападки и открити обвинения за начина, по който е изгонена една легенда.

Няма и коментар от Ласо, но "Марка" пише, че баскът се чувства тотално предаден и обиден от случилото се.

Embed from Getty Images