Белград става европейската столица на баскетбола от днес до неделя, като в града идва най-големият форум на този спорт на континента. Финалната четворка на Евролигата противопоставя турския "Фенербахче", ЦСКА (Москва), "Реал" (Мадрид) и литовския "Жалгирис". Големи мачове и - без съмнение - много драма.

Няма по-подходящо място да се реши титлата в Евролигата от "Арена Белград", на един хвърлей място от Калемегдан - символно място за баскетбола в тази луда по спорта страна. И градът тръпне в очакване, макар да няма свой отбор на финалите, в това дали ще види коронясването на Крал Желко Обрадович Десети.

Сръбският треньор-мит има девет триумфа в Евролигата, и то като наставник на пет различни отбора! Преди 24 години Обрадович вдигна купата с "Партизан", след това го направи с "Хувентуд" (Бадалона), "Реал", пет пъти с "Панатинайкос" и миналата година - с настоящия си отбор "Фенербахче".

Желко и турският отбор са фаворити в днешния първи полуфинал, където съперник ще е "Жалгирис". Този тим е воден от Шарунас Ясикевичус, а историята му с Обрадович е дълга. Литовската легенда игра за ПАО при треньора от Сърбия и не крие, че това е пътеводната му светлина в професията. Взаимното уважение обаче няма да попречи битката да е безпощадна.

Тя е от 19 часа наше време в петък.

В 22 часа българско време довечера два динозавъра на европейския баскетбол ще излязат на игрището - "Реал" и московският ЦСКА. Тези клубове са с най-много титли в Евролигата (9 и 7 съответно), а от старта на формата с Файнъл фор преди 30 години, са стигали до него общо 26 пъти. Но, донякъде куриозно, са се срещали само два пъти - и то в мачове за трето място!

Треньор на испанския гранд е Пабло Ласо, който пък е играл за Желко Обрадович именно с екипа на "Реал" през 90-те.

И здравата връзка на четиримата треньори във финалното каре завършва с наставника на ЦСКА, който се казва Димитрис Итудис и бе помощник на Желко в "Панатинайкос" цели 13 години!

Единственият от четиримата, който не е печелил трофея в Евролигата, е Ясикевичус. "Жалгирис" има само 1 титла в турнира (1999 г.), докато "Реал" е с 9 (последната през 2015-а с Ласо), ЦСКА със 7 (последна - 2016-а с Итудис), а "Фенербахче" е настоящият шампион с Обрадович.

Мачът за трето място е в неделя от 18 часа наше време, а финалът - от 21 часа.

 

Най-интересните битки от баскетболната Евролига те очакват по Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2.