Комисарят на NBA Адам Силвър e оптимистично настроен за подновяването на най-силното баскетболно първенство в света. Силвър е провел онлайн среща с ръководителите на отборите от Лигата, на която са били обсъдени евентуалните здравни рискове при подновяване на мачовете.

Сезонът в американския баскетбол бе спрян на 11 март.

Участниците в срещата са се обединили около идеята, че при подновяване на първенството ще трябва да бъде стандартизирана една процедура за тестване за COVID-19. Към момента отборите са свободни да ползват различни тестове.

Няма яснота дали ще се доиграят мачовете от редовния сезон или ще бъде организиран турнир, който да даде на повече отбори шанс да се класират за плейофите. В елиминационната фаза участват общо 16 тима - осемте най-добри от всяка конференция.

Очаква се решението за това как ще се процедира с остатъка от сезона да бъде взето най-рано след месец. Дотогава се очаква да има достъп до бързи тествове за коронавирус. Ръководството ще се консултира и с колегите си от други първенства в Европа, където част от футболните лиги ще започнат отново скоро.

Междувременно стана ясно, че 22 от общо 30 отбора в Асоциацията ще отворят тренировъчните си комплекси от понеделник. Част от играчите са изразили готовността си да подновят тренировки, макар и индивидуални, докато друга част не са толкова оптимистично настроени.

В щата Аризона, откъдето е Финикс Сънс, спортните събития ще бъдат разрешени от събота.