Финикс изглежда ще има нов собственик съвсем скоро, а цената, за която милиардерът Мат Ишбиа ще купи Сънс, ще счупи досегашния рекорд за най-скъпа подобна сделка в баскетбола. 42-годишният американец има история в спорта, при това впечатляваща такава - той е част от шампионския отбор на колежанския Мичиган Стейт през 2000 година, където печели титлата в "Мартенската лудост", финалната надпревара при университетите. След това изкарва и година като помощник на легендарния треньор Том Изо, преди да се впусне във фамилния бизнес с недвижими имоти.

С финализирането на сделката, която ще бъде на рекордна стойност $4 милиарда, Ишбиа ще придобие и женския баскетболен тим на Финикс - Мъркюри, който играе в WNBA.

Тимовете от Аризона са в търсене на нов притежател, защото досегашният им такъв, Робърт Сарвър, се видя принуден да ги продаде заради поредица от санкции, свързани със сексистко и расистко поведение.

Саврвър бе глобен с $10 милиона през септември и получи забран да се занимава с баскетбол в продължение на година.

Ишбиа е директор на базираната в Мичиган компания "Юнайтед Холсейл Мортгидж", основана от баща му Джеф през 1986 година, специализираща най-вече в областта на ипотеките.

"И двата отбора могат да се похвалят със страхотни фенове, енергията им е несравнима. Баскетболът винаги е бил в основата на моя живот, още от училище, а после и през университета, където имах честта да играя за Том Изо и да стана шампион с него", каза Ишбиа, който е окуражен за сделката от легендата на Мичиган Стейт и НБА - Меджик Джонсън.

Бъдещият собственик на Финикс призна, че е обмислял и вариант, в който да закупи отбора от НФЛ Уошингън Командърс, след като не успя да стори това с Денвър Бронкос през август тази година.

Досега рекордът за най-голяма сума, касаеща продажба на организация от НБА, се държеше от Бруклин Нетс. През 2019 година Джо Цай закупи "мрежите" и залата им "Барклис Сентър" за сума в размер на $3.3 милиарда. Ако изключим от уравнението залата, то само цената на Нетс бе малко над $2.3 милиарда.

Преди това Тилман Фертита брои $2.2 милиарда за мажоритарния пакет акции на Хюстън Рокетс през 2017 година, а Стив Балмър купи Лос Анджелис Клипърс за $2 милиарда през 2014 година.

Ишбиа ще стане мажоритарен собственик на "слънцата" за сума, с която би могъл да закупи само миноритарен дял от един от двата най-успешни отбора в НБА - Лос Анджелис Лейкърс. Сравнението е напълно реално, защото преди известно време подобен дял акции на "езерняците" бяха продадени за $4 милиарда. Но това не е изненада, защото Ел Ей е един от най-големите пазари в американския спорт като цяло.

Сънс са един от по-добре представящите се отбори в Лигата напоследък. През 2021 година те достигнаха до финал, който бе загубен от Милуоки, а миналия сезон отпаднаха на полуфинал на Западната конференция от Далас Маверикс и Лука Дончич.