България победи Португалия на баскетбол, но за съжаление не с нужната ни разлика от 11 точки.

Родният тим спечели с 90:82 пред пълните трибуни на "Арена Ботевград", но това не ни донесе първото място в тази предварителна квалификация за Евробаскет 2025.

България и Португалия завършиха групата с равен актив от точки, но заради по-добрата си точкова разлика, "мореплавателите" заемат първата позиция, а това можеше и да е различно, ако ги бяхме победили с 11 точки разлика.

Така Португалия намери място в същинските квалификации за Евробаскет, но за България не всичко е приключило. Отборът ни все пак ще има втори шанс през август, когато чрез допълнителен кръг баражи ще може да се добере до финалния етап на пресявките.

Днес спортист №1 на страната ни за изминалата година - Александър Везенков, дойде в Ботевград, за да помогне на националния тим и за пореден път бе над всички, но това не се оказа достатъчно.

Звездата на европейския клубен баскетбол наниза 30 точки, отново бе блестящ на игрището, но за съжаление само неговите усилия не носят победа с двуцифрена разлика.

Снимка: БТА

Мачът стартира равностойно, като след 19:19 в края на първата част, България се оттегли с три точки аванс на полувреме при 43:40.

Най-силните мигове за националния ни тим бяха в третата част, която спечелихме с 9 точки разлика, а освен Везенков, в тези минути невероятни бяха ветеранът Чавдар Костов и Павлин Иванов с неговите тройки.

Снимка: БТА

На моменти в началото на четвъртата част преднината на България достигаше до 17 точки, но последните минути бяха истински хаос.

Редица буквално аматьорски грешки провалиха отбора ни. Изпуснати топки, объркан дрибъл и дори крачки в заключителните секунди бяха истински подарък за тима на Португалия, който имаше най-щастливата загуба в скромната си баскетболна история.

Осем точки в полза на България, но място напред за тима на Португалия.

Снимка: БТА