Берое (Стара Загора) не е погасил задълженията си към Националната баскетболна лига и няма да участва в първенството през новия сезон. Професионалната лига удължи срока за подаване на заявки до 10 юли, като паралелно с това обяви новината за старозагорския клуб.

"Срокът за подаване на заявки за участие в новия сезон 2024/25 на Sesame НБЛ бе продължен с една седмица и ще приключи на 10 юли. В зададения срок за погасяване на стари задължения, задължително условие преди подаване на заявка, само един клуб от 12-е не успя да го стори. Това е БК Берое. Това лишава клуба от правото да подаде заявка за новия сезон", обявиха от НБЛ.

Останалите 11 отбора, които играха в шампионата през миналия сезон, имат още малко повече от седмица, за да заявят участието си през сезон 2023/2024. До 10 юли те трябва да изпратят заявка, а таксата за участие, която е в размер на 10 000 лева, трябва да бъде изплатена до 15 август.

Междувременно Управителния съвет на баскетболнта ни федерация утвърди, че при покриване на всички нормативни изисквания на НБЛ, шампионът на "А" група на Българската баскетболна лига има право да играе бараж с последния в класирането на НБЛ за заемане на мястото му при най-добрите.

Ако записаните отбори в НБЛ пък са по-малко от предвидените за провеждане на първенството, то победителят от ББЛ ще влезе по право в елитната ни дивизия.

През миналия сезон в НБЛ играха Черноморец, Рилски спортист, Спартак (Плевен), Балкан, ЦСКА, Черно море Тича, Берое, Ямбол, Академик (Пловдив), Шумен, Миньор 2015 и "Левски".