Задържаната в Русия американска баскетболистка Бритни Грайнър изпрати писмо до президента Джо Байдън, което е стигнало до Белия дом в понеделник.

През февруари Грайнър беше арестувана в Москва с открити наркотици в багажа. Тя играе в руското първенство за Екатеринбург и е три пъти шампионка на страната.

"Страхувам се, че ще остана тук завинаги. Разбирам, че се занимавате с много неща, но моля ви не забравяйте за мен и за другите задържани хора. Моля, направете всичко възможно да ни приберете у дома", пише в ръчно написаното писмо към Байдън.

Делото с баскетболистката започна миналия петък и има сериозни съмнения, че руснаците може да я използват като разменна монета за освобождаване на високопоставени техни сънародници, които са задържани в САЩ.

В писмото, което е получено в Белия дом в Деня на независимостта, Грайнър пише и за службата на своя баща в американската армия. Той на два пъти е бил във Виетнам.

"На 4 юли нашето семейство обикновено почита службата на онези мъже, които се бориха за нашата свобода, включително й баща ми, който е ветеран от войната във Виетнам. Боли ме като си помисля как обикновено празнувам този ден, защото през тази година свободата означава съвсем различно нещо за мен", пише американката.

През изминалия месец съпругата на Грайнър - Шерил, изрази мнение, че не се прави достатъчно от американска страна за освобождаване на Бритни.

В друг откъс от писмото пише:

"Стоя тук в руския затвор, сама с мислите си и без защитата на моята съпруга, семейство, приятели, олимпийските успехи или каквито и да е други постижения. Ужасена съм, че може да остана тук завинаги. Гласувах през 2020-а за първи път и гласувах за вас. Вярвам във вас. Липсва ми жена ми, липсва ми семейството и съотборниците. Измъчва ме, че те страдат толкова много в момента. Благодарна съм на всичко, което може да направите в този момент, за да ме върнете у дома".