Най-чаканият мач в бокса за 2023-а година пропада - или поне, засега е извън афиша.

Според информация на ESPN преговорите между щабовете на Тайсън Фюри и Олесандър Усик са прекратени около полунощ във вторник срещу сряда в лондонски хотел, с което е сложен край на надеждите за супербоя на 29 април на "Уембли".

Двамата боксьори по-рано този месец обявиха в социалните мрежи, че са стиснали ръце за обединителната битка в тежка категория, а Фюри дори пусна промоционално клипче в социалните мрежи, в което се заканваше на 29 април да приключи с този съперник.

Циганския крал държи титлата във версия WBC, все още е непобеден на ринга в 24-те си мача на професионалния ринг, и в момента е обявен за боксьор в тежка категория №1 в света от ESPN и списание Ring. Това са най-авторитетните медии за този спорт.

Усик пък детронира Антъни Джошуа, а после го би и в реванша, за да държи цели три пояса - във версиите WBA, WBO и IBF. Мач между двамата се чака като обединителен, за определяне на абсолютния шампион.

Getty Images

Срокът, който от WBA дадоха за официализиране на мача - 10 март, не бе спазен, но ден по-рано от двата щаба подадоха сигнали, че всичко е договорено и на 29 април Фюри и Усик ще се бият на "Уембли".

Още тогава се чуха и първите намеци от щаба на украинеца, че той е "изнудван" да прави компромиси по финансовата част от договорката.

"Съгласихме се на разпределение 30:70 в полза на Фюри - обяви агентът на Усик Егис Климас. - Но колкото и компромиси да правехме в тези преговори, продължаваха да ни притискат."

От лагера на Фюри имат друга версия. Според тях Олександър постоянно е предявявал нови и нови претенции. Първо се е съгласил на 30:70, после е поискал 50 процента от финансовите приходи от мача, а след това - да се дари 1 милион долара от тях за Украйна, в помощ на воюващата му страна.

Такава оферта се чу и онлайн от самия Усик във видео, което той публикува в социалните мрежи. От другата страна отговор няма.

Според хората около Фюри, няма как украинецът да получи повече от 30 процента от приходите, защото името, което "продава" боя е това на англичанина. Популярността на Циганския крал наистина е огромна по света, а и именно той ще е основната причина "Уембли" да бъде разпродаден, ако срещата наистина е там.

Снимка: Getty images

И ако въобще се случи, след като на този етап преговорите са пропаднали и датата 29 април става илюзорна.

Според правилата, сега WBA ще нареди на Усик да се бие с претендента Даниел Дюбоа, което веднага залага проблем. Самият украинец каза, че желанието му е да обедини титлити с бой с Тайсън, а не с този противник.

В следващите часове се чакат и официални изявления от двата лагера, като може да се седне за нови преговори, но за по-късна дата през годината.

Или пък този бой да последва съдбата на дългоочакваният Джошуа - Фюри, който близо 10 години бе в устата на всеки фен, но така и не се случи.