Световният шампион в бокса Антъни Джошуа стана обект на сериозни критики по свой адрес в социалните мрежи, след като даде рече по време на протест срещу расизма.

В своя роден град Уотфорд Джошуа говори за неравенството в Англия и несправедливостта срещу чернокожите, като това бе поредният протест след убийството на Джордж Флойд от американската полиция.

Една конкретна реплика на Ей Джей не се хареса на голяма част от последователите му:

"Покажете на расистите къде ги боли най-много.Спрете да харчите пари в техните магазини и икономики, инвестирайте в бизнеса на тъмнокожи".

Този призив повдигна въпроса дали Джошуа не проявява расизъм срещу белите, призовавайки да се инвестира само в бизнеса на тъмнокожите. Отговорът му след нападките бе следният:

"Ако смятате, че съм расист, може да идете на майната си! Ако изгледате цялото видео, ще видите, че листа с речта ми бе предаден. От мое име сърдечно говорих за обществеността в Уотфорд и за инвестиране на седемцифрена сума, която да даде възможности за хората с африкански или карибски корени. Магазините не са проблемът тук. Преди да говорите глупости, първо бойкотирайте расизма"

Джошуа, който е контузен и е с шина на крака, бе критикуван и по друг въпрос. Англичанинът през миналата година се би в Саудитска Арабия, където също има сериозни опасения за малтретиране и неравенство в правата между хората. Тогава обаче боксьорът не повдигна този въпрос.

Световният шампион трябваше да защитава титлата си срещу българина Кубрат Пулев, но срещата се отложи заради пандемията от коронавирус. Все още не е ясно кога ще се проведе мача за пояса на IBF.