Безкрайният мач, дал старт на най-великото съперничество в шахмата

Каспаров срещу Карпов - те са като Пеле и Марадона на играта с черни и бели фигури

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Четете "КГБ играе шах". Доста неща са обяснени, вкл. и за техния агент Карпов.

Най-накрая нещо интересно на дира ...

От тези времена е подозрението,че Каспаров е разработил система за реми в шаха и че не може да бъде победен ако не иска,така както навремето са се дразнили за Тал,че играе без фигура-6-та партия от мача с Ботвиник 1960-та-просто си дава коня,без видима причина,тъй като играе без кон,както и без всяка друга фигура.Боби Фишер няма да го коментираме-подозрението,че е видял система за победа във всяка партия е сериозно.Големите шахматисти крият системи и разработки,дразнейки публиката.

Ами хайде повече такива статии, вместо новини и интервюта с ритнитопковците.

Каспаров-агресивен,наподателен комбинативен стил,често с жертви за позиция близко до гениалността на Фишер.

Карпов брилянтен позиционен играч изповядващ максимата "атаката е до време,взетата пешка за винаги"

Карпов

Каспаров - безпрекусловен №1 в шахмата за всички времена, гений и обществено значима личност със собствено мнение, често насочено срещу властта в една тоталитарна дъжава. Карпов - проститутка на комунистическия режим в СССР, галеник на тайните служби и спортните алхимични лаборатории, незаслужен световен шампион в поне два от трите пъти, когато печели титлата. И пак... Каспаров - изумителен фантазьор на игралната дъска, имровизатор, който е правил експерименти във финална партия за титла от престижен турнир. Човек, свикнал сам да се бори както срещу противниците си в шахмата, така и срещу безбройните си политически противници в една откровено убийствена среда за всичко, което инакомислещо. Карпов - човек, който въпреки трите си титли с нищо не е обогатил великата игра, като за целта е черпел готови идеи от може би най-великия шахматен анализатор за времето си, украинският евреин Исак Болеславский (част от щаба на звездата). Некоректен играч, за когото са работили екип хипнотизатори, които са седели винаги срещу противниците му сред публиката, както и жалък лъжец, разчитащ на традиционния за съветския шахмат метод на "тоалетното подсказване", блестящо проявен срещу нашия Веско Топалов (световен шампион тогава) от щаба на претендента Крамник... Защо въобще се сравняват тези две несравними неща, Каспаров и Карпов?

Разбира се, съветските малоумници веднага започнаха с минусите, без дори да са играли шах през несретния си животец...Какво да правиш, дебили.

"Както казва Гари в автобиографията си - "Пеле и Марадона" на шахмата." … А ти кой си? Треторазряден форумен тъпанар...

абе ганьо балкански пак се изсра на метеното.Излез първо от курника на село и остави шльокавицата.Тогава говори за политика и шах.

Бу-ха-ха-ха-ха. Всеки шахматист, повтарям ВСЕКИ е нужно да изучи партиите на Карпов. Просто всеки ход е осмислен с идеи, които те научават на шахмат. Може спокойно да кажем, че единия е поне номер 2 в историята на шахмата, а другия, ако не 3 то 4. Като ясно че Каспаров е по-добрия играч, най-малкото пряк двубой спечелен.....

(на български - шаранов) е ПО-СЛАБ от Каспаров! иаранов е един "сух", позиционен играч, тип шахматно "катеначо" с използване преди всичко пр и игра с черните на защита "каро-кан" и "славянска защита", а с белите играе "дамски гамбит", т.е. все "затворени начала"! Каспаров бе "маестрото" от неговото време. Нашият Топалов беше тръгнал в тази посока, но изгоря в "Елиста" срещу глиста на партията - Крамник

Каспаров не е ли хомосексуалист?

Не, не ти е баща.

Чудесна статия! DIR.bg - какъв е проблема да имате повече такива? Благодатя!

Статията е хубава, но с много пропуски. Най-важният е, че Карпов е бил любимец на Партията и КГБ и самият той е агент на КГБ. Срещу неговите противници е била цялата съветска машина, начело с генералния секретар. Карпов не съществува самостоятелно, Той е събирателно за цялата репресивна машина на СССР в спорта. Четете книгата „КГБ играе шах”, на Корчной, Попов, и др.

че не бил един от най-добрите шахматисти?

Не, не искам това да кажа. Карпов е един от най-великите шахматисти в историята на шаха. И КГБ не се състои от глупаци. Те именно са намерили шахматист с отлични качества и едновременно верен на Партията. Заедно с това склонен към използване на непочетните методи на КГБ. Друг любимец на КГБ и едновременно с това верен на Партията е бил Михаил Ботвиник. Но той категорично е отказвал всяка помощ, т.е. бил е честен и достоен. Пък и е по-голяма легенда.

а днес този Каспаров е е на хранилка в западните служби и разказва виц след виц като нашите здиванни ескперти по канал1, от гениален шахматист се превърна в един от най -мразените продажници на родината си като мафиота Ходорковски и пътника Березовски

Едни от най-добрите шахматисти наред с Алехин

Двамата много талантливи шахматисти тогава се подиграха със света. Проявиха абсолютно неспортменско поведение с тези циркове.

Изумителна статия. Жалко, че няма да видим подобна в следващата година...

Прочетох с удоволствие. Велика игра. Велики личности.

Рядко добре написана статия. Браво! Като дете обичах много да играя шах.

защо не играеш - аз още играя....

Браво ! Страхотна статия !

Интересно, благодаря.. повечето неща си ги спомням, но през погледа на детските очи..

Хубава статия