Коментари - Лотария ли са дузпите? Вече - не точно. Как научният подход опитва да измести хаоса | Корнер.dir.bg
назад

Лотария ли са дузпите? Вече - не точно. Как научният подход опитва да измести хаоса

Днес няколко национални отбора и десетки клубни прилагат система на анализ

Обратно в новината
| Редактор : Динко Гоцев

Коментари - Лотария ли са дузпите? Вече - не точно. Как научният подход опитва да измести хаоса | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари 12

Следната максима доколкото съм чувал е на Лев Яшин: Дузпа не се спасява, дузпа се изтървава. Та още е в сила, че правилно бита дузпа, дори ТЕОРЕТИЧНО не може да се спаси и от най-добрия вратар! Това обаче не означава, че вратаря няма важна роля. Лошо бита дузпа може да я хване само добър или много добър вратар!

Сегашния наставник на Нидерландия - Роналд Куман навремето бе щатен изпълнител на дузпи и наказателни удари, както за страната си, така и за клубовете си. При него кой знае каква тактика нямаше - просто вратарите с облекчение гледаха топката, изпъваща мрежата зад тях щото... можеше да ги улучи и тогава ставаше страшно за здравето им. Никога не съм виждал Куман да пропуска дузпа, затова бе и един от най-големите за времето си!

Никога не е било лотария... "Лотарията" е оправданието на губещия.

Топовен изстрел,на средата, на височина около гърдите-главата на вратаря, сигурен гол.

Каква е тая тъоа статия. Снализ на тия работи се прави от години от всеки сериозен отбор.

От преди се знае, че изпълняващият първи печели в повечето случаи. На противника тежи психологически да е все догонващ. В над 60% от случаите печелеше първият. Иначе англичаните са огромни късметлии. Докато в другият поток се избиват фаворитите, те се промъкват срещу много по-слаби отбори. Като нищо и на полуфинал щяха да са срещу турците, но нямаха късмет. А се измъкват на индивидуална класа в края на срещите. Словаците играха глупаво, че вместо да си гонят втори гол и да ги приключат, което бе много вероятно както бяха отворени назад англичаните, те се прибраха и чистеха топката. Имаше идеални ситуации за контри, където ще са с числено предимство, а някой чисти и им подарява топката. Дори треньора им викаше и сочеше напред. Който спечели от Испания-Франция е фаворит за титлата. Но е един мач и нищо не е ясно. Нидерландия показа много слабости в мача с турците, а предният играха добре. Франция дотук е вкарала само от 1 дузпа и 2 автогола на противника. Но и на тях са вкарали от 1 дузпа. Може да са решили да печелят титлата, без да вкарат нормално гол. ;) Най-заслужено засега изглежда да спечели Испания.

По-южните страни, т.е.тези, които са по-близо до Екватора, почти винаги падат. Статистика!

Аржентина е близо до екватора...но обикновено печели на дузпи...

Каквато и система да измислиш, колкото и наука да влагаш, дузпите винаги ще опрат до човешкия фактор. На такова ниво нервите са огромни и винаги може да изпусне от нерви. Не случайно най-добрият вратар на дузпи в момента е Мартинез от Аржентина - защото само им говори глуспоти и ги разсейва. Няма наука, само усет.

В последния момент на продълженията сменяш вратаря и 5мата, които ще бият дузпи, и прецакваш системата им (може и да не е напълно,) но ефектът на изненадата ще бъде силен....

Аз бих опитвал удар от място, но трябва сигурно много сила. Без никаква засилка, да не знае в кой момент ще щутираш. Да огледаш мястото на поставяне дали е равно, да няма бабуна. Или по земя или по-нагоре. 15-60% вдигнатите от височината на вратата, са удобни за вратарите. А вратарите по-добре да изчакват, че често се надлъгва и се бие слабо и спасяемо.

Имат анализ за всичките играчи, не са само на играещите....ей го е на бутилката на англиский вратар бяха записани 18 играча. Не става със смени на играчите, по-скоро със смяна на ъгъл и типа на биене от изпълнителите...