Откриха тялото на Атанас Скатов

Българинът загина след неуспешен опит за зимно изкачване на К2

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Става нещо в тези Хималаи ...

Е това е Външно министерство, няма капацитет да се направи разлика между Каракорум и Хималаи...

На шерпите това им е поминъка и от там им идват доходите. Влачат на гръб пишман туристи, багаж, кислород.. така се издържат цели села. И те дават жертви , но за тях не се пише и не се вдигат хеликоптери. Просто сменят с друг шерп и това е. Те са като гидове, водачи, екскурзоводи и носачи. И им се плаща добре. Така че ако секне бизнеса с туристическия алпинизъм / 80 г. баби японки да изкачват Еверест и средно статистически американци / Шерпите ще трябва да си търсят друга работа .

Дали е теглил една патка на годеницата си там горе на 7000метра това е важното

Лека му пръст!Важното е че е умрял свободен правейки това ,което иска,а не с маска на лицето от некакъв си измислен англокитайски шибан вирус!Почивай в мир !

Дано така разсъждава и синът му...

Уя си ли е търсил там, квото търсил намерил баирбудалата !!!

цена няма!

Мир на праха му! А "експертите", които цял живот само ще плюскат и задръстват тоалетните по-добре да си замълчат.

Значи викаш такива като Тесла дето нито скачат с парашут, нито се хендрят по чукарите само ядат и произвеждат лайна? Дали всички инженери чиито автомобили,телефони и битова техника ползваш прекарват времето си по чукарите? Или и те влизат в категорията-лайносерци. Да си прочел скоро за нашето 11г момиче което е изключително талантливо на шах? А за малките ни олимпийци по информатика? За тях няма пари.Но някак си един човек с хоби да се катери тук там и намира. Жалкото е за семейството му,защото те ще страдат най-много.А дали е бил смел? Ами един скочи от стратосферата с парашут, а един още по ненормален дори без парашут в една мрежа..Помниш ли им имената? Дори да бе покорил всичките 8-хилядници, след година никой освен списания като "Планинар" нямаше и да пусне мемо...

Доста ограничено мнение. Ти като не скачаш и не се катериш, Тесла ли си станал?

Не е нужно да си голям експерт по чукарите , за да разбереш, че ако имаш дете трябва да осигуряваш прехраната му , а не сърбежите си. Мир на праха му на човека... и дано близките му простят.

Потрошил сумати и пари да си начеши крастата .С тези пари можеше да е полезен на България .Ко уя ми търси у Пакистан . Аз няма да рева за него .

Аз не съм планинар, но все пак според мене е безотговорно да оставиш дете на 12 години! Родител си, каквото и да ти е хобито (за мен това си е чисто хоби), детето е на първо място в живота ти, по всяко време! Знам, че ще ми кажете, че съм дебел тулуп, който освен да порка през телевизора друго не може, ама това дори да е така, няма отношение. Това не прави постъпката на Скатов (впрочем, до 2009 Димитров) по-отговорна! Какъв и съм аз и колко му е отговорна постъпката са две тотално различни неща! А аз имам право да си казвам мнението, независимо от това какъв съм. Разбирате ли, драги българи?!?!

Само Аристотели в коментарите на ДИР-а, ей. Имайте малко уважение поне, ако така и не разбирате, че има хора, които не живеят като Вас! Аз лично не бих избрала за себе си пътят, по който е вървял Скатов в живота си. Но изглежда е бил добър човек, усмихнат, неизпит от злоба в погледа. Съболезнования на близките му!

Очаквам безценните коментари на всички експерти, за които по-хубаво от планината си е само бебапчето, шкембето и райкийката (и по малко побийване на жената вкъщи) да се изкажат защо така е станало, колко по-умно е могло да стане, колко тъп е Скатов, колко без'мислен животът му, колко пари профукал по шерпи, как се правил на голямата работа, а пък не бил и вопчще, най-сий хубаво на Златните мостове. С джипката. А, никой нищо не каза за веганите - излагате се вече...

ми азда ти кажа, а??тоя смотаняк, се казва атанас георгиев димитров! през 2009г се преименува на скатов! решава да стане веган през 2012г развеждасе и зарязва жена и дете, за да скитори по света на чужди разноски "жената до него" се казва шини мехмед бензеш, и за нейните изяви тепърва ще четем, също като за "жената до боян" другия смотан веган! ааа, и от мен да знаеш, на тази планета няма нито един бозайник който да е веган! нито един!

крава, коза са егати и месоядните бозайници.... Пий си ракийката - това ти се отдава...

Сельо тъп, веган и вегатарианец не е едно и също. Бозайник - веган е оксиморон, ама като те гледам колко си тъп, не знаеш каква е тая странна дума, та ще ти го обясня по-просто. Това е като безалкохолна ракия. Веганите не ядат нищо със животниски произход, което включва мед, мляко, яйца и т.н. Що се отнася до месоядството, всеядните прасета ядат месо при възможност, та ушите им плющят. Елените и сърните са страшни мършояди, а лично съм виждал кон как на два пъти сдъвква и гълта жив гълъб. Сума гризачи и тревопасни при определени условия си изяждат малките. Ако съм пропуснал по-горе да ти кажа, че си напористо, но отчайващо прост, използвам случая да го изтъкна за заключение.

Планината ми е еднакво "привлекателна" алтернатива на изредените от теб простотии .. явно те са ти голямо изкушение, за да ти се реят из съзнанието, като единствена алтернатива. Вземи се огледай! Може и да откриеш, че има неща различни от катерене , кебапчета, ракии и каквото си си намислил там.

Скатов е плащал за персонален шерп,който да се грижи за него като малко дете,казва му кога да яде,кога да спи,къде да стъпи.При инцидента шепра му казал да се отдалечи малко,за да може да го вижда.....И хубаво го видял.Въпроса е,че такива туристи се правят на голямата работа,но такива никога не могат да изкачат Всичките 14 осемхилядници.

Добре де.. защо изобщо го пишат това в новините ... знел е рисковете и е отишъл въпреки тях. Не е първия не е и последния. На местните сигурно им е писнало да събират разнообразни трупове на туристи.

Ако цитатът на Външно е коректен, тези са много зле. "инцидентът в Хималаите", а К2 е в Каракорум. RIP Атанас Скатов. Беше противоречива личност с постоянното си натякване на веганизма, но беше добър алпинист.

Беше добър турист.С персонален шерп до себе си,който му казва кога да яде,кога да спи,къде са стъпи.И при инцидент е е имал такъв,който му казал да мине малко пред него да може да го вижда по-добре....и хубаво го видял.

Тези дето не го разбират, защо се качват на 7-те езера с лифта, да осират планината? Значи разни дето нямат отношение към планината се качват като зомбита, та какво остава за човек който обича планината като Скатов?

Евангелие от Матея: 5. Тогава дяволът Го завежда(Христос) в светия град, поставя Го на крилото на храма и Му казва: 6 Ако си Божий Син, хвърли се долу; защото е писано: - "Ще заповяда на ангелите Си за Тебе: И на ръце ще Те дигат. Да не би да удариш о камък ногата Си". 7 Исус му рече: Писано е още: "Да не изпитваш Господа твоя Бог". Що за идиотщина е да изкачваш връх през зимата!

Объркал въжетата човека. Вързал се за старо въже, а не от новите поставени през лятото. Бая падане си е това 7300-5500=1800 м вертикала. Трябвало е да носи парашут. RIP! (Rest in pieces)

Що само парашут? Направо и летящ костюм - като се засили отгоре, и направо до Исламабад така...

Rest in pieces?!?! Wtf? Като не знаете чужди езици, не се напъвайте да сте оригинални. Смешни сте!

Абе, много знаещият, хайде сега си преведи PIECES и как е паднал от високото и използвай мега малкият си мозък, напъни го силно, и ще разбереш какво е казал човека. Тъп на амфора си.

И какво толкова коментирате. Всеки си иазбира как да живее и как да умре. Повечето от нас избират да живуркат а има и такива чийто пламък е много силен и по-бързо угасва.

Откакто прочетох сутринта новината, се чудя защо такава смърт я разбирам, а такава на състезател от автомобилни състезания-не. Адреналин и страст. И все пак дали защото алпинистите се доближават максимално по най-чистата и незасегната от хората природа, дали защото често се използва "покоряване на върхове" като постигане на определена цел, дали защото планината е толкова недостъпна и необятна.... Заседнала е буца в гърлото. Още един българин. Почивай в мир!

Аз пък точно обратното. Автомобилните състезатели са избрали рискова професия но е професия плащат им да го правят а алпинистите събират пари със сетни сили да отидат да си начешат крастата.

Жалко за човекът разбира се! Но, за съжаление подценяването на ситуацията и самонадеяността водят до там! Дано смъртта му послужи за урок на останалите! Лека му пръст и съболезнования на близките.

Лека му пръст, но по такива казуси винаги мнението ми е били - Господ си знае работата - забавя, но не забравя!

Така е и в живота.Това,което ни се случва е в резултат на предишни,взети решения-правилни или не.

Чета всевъзможни глупости за Наско Скатов. "Защо е тръгнал през нощта ?", "Защо не е изчакал по-добро време ?" Обикновено такива изказвания са от хора на които денят минава по трасето събуждане, кафе, работа горе-долу, кафе, разходка в мола, пак кафе, турски сериал, вечеря, сън. Всеки живее както намери за добре и има различна ценностна система. Един живее бавно по наклонената плоскост, друг бързо по ръба на бръснача..За един щастието е цигара, плюскане, секс, наркотици, за други постоянното предизвикателство свързано с хоби, което обикновено става професия-мечта. Сигурен съм, че Наско си е отишъл хиляди пъти по-щастлив от нас, защото е вършел любимото си занимание за разлика от средностатистическия българин, който цял живот не намира щастието си.. От планински род съм, но не съм се качвал на повече от 2000 метра, защото вероятно ме е страх. Още от 1600 метра планината започва да ти говори, че вече си в друг свят със свои правила, от жестоки по-жестоки и ако искаш да се качиш още, ще трябва да се съобразяваш..Не знам какво е на 3-4 или 5 хиляди, камо ли на 8 500 ! Но както Боби Фишер е искал да умре над шахматната дъска и както Списаревски постоянно е повторял на бойните си другари, че истинския летец трябва да умре във въздуха, така и Наско днес си отиде с 10 изкачвания на осемхидялници.. Цитат от "Дърво без корен" на Николай Хайтов - "...какво ми се случи веднаж на „Бялата вода“. Пладнувам с овцете и си дялкам под една борика. Слушам по едно време нещо зафуча. Гледам: орел! Слиза откъм Персенк — надолу, все надолу, профуча над мене и — туп, падна зад бориката. Скочих и го намерих на поляната, разперил ей такива крилища, без рана, без дупка — мъртъв! Умрял, както си хвърчал! „Туй е — казвам, — сине, истината: да умираш, както си хвърчиш!“ За такива хора като Наско НЕ СЕ ПЛАЧЕ И НЕ СЕ ТЪГУВА ! Те се изпращат с аплодисменти !! Защото и в буквалния и в преносния смисъл, докато съществува планетата ни, той ще е ПО-ВИСОКО ОТ НАС ! Респект ПИЧ ! И ПОКЛОН !!! ЛИЧНО МНЕНИЕ !!!

Орелът е умрял или от инфаркт или е усетил, че идва сетният му час - вероятно след 200-300 години реене - най-вече да търси храна. Едрите грабливи птици са лениви и по принцип не летят за удоволствие, обикновено се реят на термики. Скатов малко избърза с тоя безсмислен полет, струва ми се.

Професионално не мога да коментирам, вероятно е избързал, но това не дава повод за подигравки / постовете по-надолу / А за орела си е метафора..."Да умреш, както си хвърчиш ".

Страхотна аналогия с орела, пък била тя и на Хайтов. Все едно друга алегория за кит - да умреш, както си плуваш... Като не се вземе предвид гледната точка, такива нелепи доводи се изтъкват.

"Един друг" мисля, че не си разбрал човекът какво е имал предвид с метафората за орела...

Идеално съм разбрал и затова казвам, че метафората не струва, а от гледна точка на естествознанието - хептен. Човекът от неговата гледна точка си мисли, че орелът е много свободен, щото лети, а той завалията се върти в небето, щото трябва да се яде, и да се пази територията - от това по-битова и банална мотивация, здраве му кажи.

"Един друг" пак доказваш, че не си разбрал....все за ХРАНАТА на орела. Накарай някой да ти разясни. Не съм адвокат на човека, но повече плюсове няма нито един пост тук...Разбира се, имаш право на мнение, но не си схванал какво е искал да каже..Дано чете и се намеси и той...

Оф, това не го е казал "човекът с многото плюсове", а е цитат. Кое му е толкова трудното за схаващане на „Туй е — казвам, — сине, истината: да умираш, както си хвърчиш!“ Че какво друго да прави един орел, бре?! И как да умре? Докато кара кола по магистралата ли? Същата работа е като да се каже "Да умираш както си дишаш"... Този се бил утрепал както си се бил катерил. Че наркоманите като предозират, да не би да не умират както си се друсат...

Човекът искал да стане герой. Е, стана. И сега ще му викаме ура.

След изкачването на шерпите преди две седмици и смъртта на испанеца на следващия ден, просто е трябвало да се прибере с приятелката в България и да опита друг път, но през лятото.

Хималайската корона-изкачването на всичките 14 осемхилядника преди няколко години я направи и една жена-австрийка, при това без допълнителен кислород,но явно нещата опират до професионализъм.

К-Ъ-С-М-Е-Т!

Късмета и професионализма в случая вървят ръка за ръка .

Ти ли чукна набързо минуса бе Абе? И да знайш - природата не се покорява, тя ни позволява - понякога!

Чел си нещо повърхностно, но нищо не си разбрал. Хималайската корона са десетте 8-хилядника в планинската верига Хималаи. Събитията с Наско се развиват в планината Каракорум, където е К2

и ти май нещо не си доразбрал. Хималайската корона са 14-те върха над 8000 м, от които 10 са в Хималаите, а 4 - в Каракорум.

Незнам дали осъзнавате, но да го намерят и върнат в България е равно на чудо, под този връх в това време! Много малко жертви имат този малък шанс.

Всеки луд с номера си. На някои хора им боде памука, или пък имат мишки в главата. Не мирясват. Ами търсил си го е.

.,,и Все ми се струва че Пак&Пак - Имаме ВсеСъщия Проблем ! - Идентификация на Целите. ..- Съответна Надлежна Преценка. ...- Подготовка. ...- Действие, но Съобразно. ...и Нонстоп Адекватност&Ефективност. ...т.е. АбсолютноСъщото като ЗА АбсолютноВсичко.

Герганке, пак ли ти ма, убавице? Научи го тоя нашенски правопис най-сетне! Не на всеки се удава да създава хайку.

Писание майо - Вам не нравитсъ ? ,..а ета НЕ хайку бре, ДъСъ не видити...

То живот ли е. Всеки ден да сереш на -55 градуса.

Добре де,айде някой да ми обясни,как онази шашавата оцеля над стара планина ли беше,където следвала пътеката господна,и оцеляла цяла нощт на -20 градуса,леко облечена и по токчета,ами не е замръзнала на място,как се оцелява така,или явно Господ я е пазил?

Бог да го прости Атанас Скатов и съболезнования на близките! Алпинизъм е вдъхновяваща спорт, стремежа на хората да изкачат върхове. Учудвам се колко много ужасни и негативни коментари има. Ако всички си седим спокойно по къщите и диваните няма да има откриватели сигурно ако Колумб си беше стоял у дома нямаше да има кой да открие Америка.

Светът не е черно-бял както се опитваш да го представиш! Между мързела на дивана и простотията по тия върхове има мноооооооооооого шарения, ша знайш!

Тук си прав - катеренето на такива чукари, както и висенето целодневно по диваните са крайности. Само дето нормалните хора не живеят в крайности и нито се търкалят по дивани, нито играят руска рулетка като този хубавец тук. Как пък намеси Колумб, като между него и този нашия няма никакви паралели...

Има, има паралели! Жалко за тебе, щом не ги осъзнаваш! :-(

Ей, неграмотник, вземи малко прочети история и по-конкретно за геноезкия евреин Коломбо, къде е тръгнал, защо е тръгнал и какво са се били разбрали с Изабела Кастилска. Коломбо бил мечтател, че и бил открил Америка. При това половин хилядолетие след викингите, при това само до Хиспаньола. Ама ти сигурно и за другия флорентински "мечтател" не си чувал - Америго Веспучи. Това са били мореплаватели и търговци, които много добре са знаели какво правят, какво рискуват и срещу какво. Направо сравни тоя нашия баир будала с Нийл Армстронг, та да се свършва.

Браво за коментара.Винаги го изтъквам това,че ако си седим на топло на диванчето при семействата,нямаше да има откриватели .Наазенята има нужда от всякакви хора Ориродата си знае работата . Извинявам се за грешките,клавиатурата ми засича

Достойна смърт. Светъл път!

V ! ...то Рекох - Да почива в Мир !, ама Тиранозавърът/МодераторЪТ - ...

Като че ли, всички БГ алпинисти тръгнали да се доказват в по-височките от Витоша планини загиват. обяснението за това е: или много болни амбиции, или недисциплинирани и пребързани действия, или като типични българи гледат да минат метър с екипировката, а най вероятно комбинация от всички тези. как един не можа да надскочи България и българското бе?

Там - Загиват НЕсамо Българи, Колега...

Но там загиват всички българи, глупако.

Вашите НонстопОпити за моеЛично пежориране са ОтдавнаОтбелязани, Колега... - та какво Всъщност Искате да кажете ? ..и в какво Е връзката с Отбелязаното от мен ?

Първо, г-н “др”, не знаеш дали другият човек е глупак, следователно ГЛУПАКЪТ си ТИ. И второ, далеч не всички българи са загинали там.

В света има едва 43 алпинисти, които са успели да покорят всичките 14 на брой 8000-хилядника. Всички останали, дръзнали да опитат, са намерили своя край. Планината ги прибира при себе си, повечето нямат шанса дори да бъдат намерени. Смятам, че всички са осъзнавали риска, който са поели. Да почиват в мир всичките! А ние ще помним българите!

Първото зимно изкачване на К2 от местните шамани-шерпи си има и цена, двете жертви-курбан на испанеца и българския му приятел.

Да почива в Мир !

Колко бързо реагираха с хеликоптер.И то на височина 5000-7000 метра.И то в Пакистан.А на връх Ботев докато с натуткат....

НЕ съм си променил Взискването ЗА ТоталноОборудвани хеликоптери за Нашата ПСС, Колега. + Всичката Съответна Лигистична Наличност.

Има ли друг българин кандидат за хималайската корона,че Боян,Атанас и русенеца Иван не бяха удостоени с честта да я сложат на главите си.

Имаш предвид Дарвиновата премия предполагам.

Пресилвате, Колега...- струва ми се Въпросът Е Другаде...

Извън жалейките - тъпо и малоумно поведение - да катериш К2 през зимата??? К2 се катери само през лятото и ... дори тогава 25-30% от опиталите умират на него! Преди 2 седмици за първи път група от 12 непалци изкачиха К2 през зимата, но ... това са местни здрави пичове, от тях са и шерпите (други здрави и корави типове). За мен още като чух - този отива да катери К2 през зимата и веднага разбрах - ясно и този като Боян Петров ще си остане само с 10 покорени осемхилядника, защото бях 100% сигурен че ще загине. Да катериш К2 през зимата е ... равносилно на 98% сигурна смърт и ... едва едни мижави 2% шанс за успех (даже и 2% са много). Това е истината, останалото са сладки приказки за разходки по Витошка от аматьори, но ... К2 убива много яко и не прощава на никой. Дано следващия българин устремил се към Хималайската корона бъде по-разумен и да успее, защото се видя, че Боян Петров и Атанас Скатов не бяха психически готови за това ... излязоха лакоми, със замъглено съзнание и жадни за слава, и надцениха многократно своите възможности и ... си платиха цената.

Тия 2% не са шанс за успех, а шанс за оцеляване. Като играеш на отрицателна очаквана стойност, успех няма - има максимум излизане сух от ситуацията. Все едно на руска рулетка с 5 патрона в барабана да кажеш, че имаш 1/6 шанс за успех. Егати успеха...

А какво друго да кажеш? Това е истината - 1/6 шанс за успех! Матаматиката така казва - от 6000 опита, 1000 ще са успешни.

Че това не е никакъв успех, защото е срещу отрицателно ЕV - пак от математиката. От 6000 опита 1000 няма да са успешни, а просто няма да са чак толкова неуспешни. Когато съотношението залог/печалба е по-голямо от вероятността, тогава е неуспех даже да пробваш и да ти върже късметът. В момента, в който заложиш на отрицателна очаквана стойност, вече си загубил, пък ако ще и да удариш джакпота. Това онези дето търкаха талоните нямат шанс да го вденат.

Има един елементарен критерий дали рискът който поемаш, е за работа или забавление. Ако е работа, на теб ти плащат - примерно пилоти изпитатели, дълбоководни заварчици, шерпи, парашутиращи пожарникари и т.н. Ако ти плащаш, значи просто си играйкаш или си чешеш егото. Та не тези туристалпинисти някой плаща ли им, или си плащат от джоба и събират пари от приятели, както по-долу апологетите ги оправдаваха? Що не отбелязвате със същия устрем всеки загинал въздушнопреносим горски пожарникар или член на екипажа на евакуаторен хеликоптер? Скачачите на бреговата охрана такива рискове поемат ежеседмично обаче е за да спасяват, а не самоцелно, което го прави банално, щото светът е пълен с балъци, рискуващи живота си за другите, пък ние тук се вълнуваме от мечтатели.

за да постигнеш мечтите си трябва да принесеш тялото и душата си в тяхна жертва. ----- Престанете с тия надъхани словоизляния бе. Егати мечтите, дето ще си жертваш тялото и душата. Сбъркал е, Бог да го прости и толкова.

В алпинизма и най-малката грешка се наказва със смърт.

Е нямаше как и годениците да не са там и да не влязат в новините. Аман от жени до, под, над... все се влачат. Кога ще почне да дава интервюта на ляво на дясно. Мемоарите кога .ай сиктир бе

Жалко за младежа и кураж на родителите. Изумително е колко бързо намериха тялото на човека ако беше в България.

Има GPS , затова са го намерили бързо!

Всеки има право да преследва мечтите си дори да самоубйствени но поне не създавайте деца които ще оставите сираци. За детето ми е най-мъчно. Бог да го прости Скатов но такива рискове се поемат ако нямаш деца.

Правилно! Хора, които не могат да надскочат собственото си его и единственият начин да живеят е като се грижат само за личните си желания и стремежи, особено екстремни, не трябва да имат деца. Това не е пример за детето, това е травма за цял живот, а бащата ще го изкарат герой. Герой да е, няма лошо. Животът е даден да го живеееш, не да го залагаш. Просто такива хора не трябва да се размножават.

Оставам с впечатлението, че алпинистите умират от планинско опиянение. Веднъж започнали да вярват в планината и запленени от поредния връх , забравят да отбират полезното от вредното, остават единствено с върха в мислите и желанията си, за да предадат тялото и душата си в олтара на върха. Истината е, че за да постигнеш мечтите си трябва да принесеш тялото и душата си в тяхна жертва. Затова Буда казва, че за да преодолееш страданието трябва да се разделиш с желанията си. Факт е, че Атанас Скатов постигна много и името му остава със златни букви в историята на българския алпинизъм. Бог да го прости Атанас Скатов!

Разделиш ли се с желанията, жив-умрял си, уважаеми Буда!

Сега да не цитираш какво казва и Алах! Ние християните, истински вярващи казваме: Не предизвиквай Бога! Господ изпитва нас, а не ние него! Що за лудост през зимата и при лоши метеорологични условия, да атакуваш върха.

И този коментар: “Светъл да бъде пътя ти”. Казва се : “Бог да го прости и прибере в царството небесно”. Между другото, някой знае ли каква религия е изповядвал Скатов? Защото Боян беше атеист до последно и мислеше , че благодарение на себе си и в някой много тежки случаи “енергията на приятели” му е помагала в критични ситуации. Така и не пожела да повярва кой му е помагал и е бил милостив към него през целия му кратък живот. Със сигурност накрая е разбрал. Кой беше казал, че всички сме вярващи само че някой го разбират това след смърта си!

Малий колко си прост! Четни малко от "великата" библия, па после ела да ми проповядваш безбройните простотии, с които е препълнена!

Бог да го прости, но какво от това че се е изкачил на висок леден камък. Може да покажеш сили и умение на осем етажен строителен обект като строител, и обществото ще има полза.

то луди са казвали и на първите мореплаватели и летци

доста жалко сравнение

Само дето и едните, и другите не са тръгвали самоцелно, а в името на завоевания и открития. Как се изкачва това нещо през зимата е откритие от типа на колко пъти мога пиян и лазейки да пресека магистралата през нощта.

А, бе, апологети на самоцелните простотии, я обяснете защо все се ръгат да си вдигнат риска - изкачване по най-неподходящата страна, изкачване без кислород, сега този с изкачване през зимата? Нали не са adrenalin junkies тия, ами са разумни хора, които не са станали жертви на собствените си импулси, мании и обсесии? Направо още да вдигнат летвата - изкачване по северната стена, през зимата, със завързана едната ръка зад гърба, по потник и през нощта. Още по-напредналите могат да прибавят към критериите и със завързани очи.

Адреналинът си е естествен, вътрешен наркотик. По-висока летва - повече наркотик...

ако всички изследователи, изпитатели, пътешественици, откриватели разсъждаваха като Вас или Нас сега тямаше да можети много неща да правите и да имате..толкова е елементарно..Важното е че и българин е изкачил тези върхове, ето това повечето не схващате..нима България трябва да бъде свързвана само с битовизмите

Той не е отишъл там с изследователска цел, за да открива нещо. Отишъл е да начеше егото си. Лека му пръст, жалко за младия живот и за това, че едно дете е останало без баща.

И какво точно изследваха Боян Петров и Атанас Скатов?! Колко време можеш да умираш мъчително в ледена цепнатина и каква е здравината на въжето при едиколко си градуса минус и на едикаква височина н.м.р.?! Десет души се отказват да продължат в момента поради неподходящи условия, нашият бабаит хуква сам нагоре - какво изследователско откривателство има в това?!

Високопланинският алпинизъм е игра на руска ролетка. Занимание за малоумници! Набутваш се в лайната и после се хвалиш, че си успял да излезеш от тях - ако успееш. Адреналин - да, удоволствие - минимално до никакво.

Бог да те прости сине Български! Почивай в мир там високо!