Падането на Атанас Скатов под К2 (8611 метра) е завършило фатално.

Тази новина първо разпространи пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в Twitter, а след това тя се появи и на други места, като стана ясно, че тялото му е намерено. Българският алпинист изчезна на слизане от височинен лагер 3 към базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена. 

“Участникът в зимна експедиция на К2, г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв”, пише Нагри.

Тялото на Скатов е било намерено от издирващите го шерпи и е транспортирано към Скарду, като натам лети и годеницата му, която го придружаваше по време на експедицията и се е намирала в базовия лагер.

Официално потвърждение дойде и от Министерството на външните работи на България:

"С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите."

42-годишният българин направи неуспешна атака на втория най-висок връх в света снощи.

Според последните информации от мястото, той е транспортиран с военния хеликоптер от височина около 5500 м, което означава, че е паднал в района на лагер 2, доста по-ниско от мястото, където за последно е проследен от групата. Според информации от местни журналисти, шерпите, които са търсили тялото му, са потвърдили, че обезопасяващите въжета са здрави и не е имало скъсване. Причината за падането не е скъсано въже, според тях.

За него това бе експедиция №21 в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов вече бе покорил Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Скатов трябваше да навърши 43 години след малко повече от месец. Той има 12-годишен син - Васил.