Коментари - Петдневната Одисея на Надя - как гордостта на Изтока избяга зад Желязната завеса | Корнер.dir.bg
назад

Петдневната Одисея на Надя - как гордостта на Изтока избяга зад Желязната завеса

На 1 декември 1989-а Команечи пристигна в САЩ след приключения като за филм

Обратно в новината
| Редактор : Динко Гоцев

Коментари - Петдневната Одисея на Надя - как гордостта на Изтока избяга зад Желязната завеса | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари 62

Това че са и платили за да избяга с пропагандна цел за да се води студената война няма нищо общо с обясненията и целите на живота на една пионка в шахмата. Нядя е използвана и от изтока и запада но това не я прави по малко предател на родината си.

Не е първата, нито последната измамена. То, хора кто Муамар Кадафи се оказаха канарчета, та една Надя ли? За пари хората правят какво ли не. Виж, достойнството по трудно се защитава. Изисква усилия. Не е като това, първият ти отговор, винаги да е "да".

И за Изтока, и за Запада. А за нея - каквото и за нас, дето никой не ни купуваше, само продаваше

Запада от стотин години стимулира всяко предателство у конкуренцията , даже създава герои от предателите на противника. Разбира се тези които разкрият Западната Гнус и Мръсотия ... ..като Сноудън са техни врагове ... Дир бг ни издига в очите предателката на своята страна,родина и хора ...!!!! Защо?

Общо взето - известна спортистка, набелязана от американските и английски служби. Подмамена от благите думи - бяга на запад няколко дни преди падането на Желязната завеса. След това разбира, че малко се е попрецакала и е била използван. В крайна сметка бягайки от обиновен живот в Румъния, започва обикновен живот в САЩ. Като разликата е, че докато в Румъния я смятат за национален герой - в САЩ почти никой не я познава.

Хаха, Запада подмамвал хората от изтока да бягат, а добрите комунистически партии не ги пускали.

Защо хората искаха да бягат, а БКП не им даваше?

Бягането от НРБ не е предателства, а е акт в полза на България. НРБ е незаконна болшевишка кочина.

Свободна си.

Няма нищо достойно да си на страната на НРБ.

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция. (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Хубава история и изглежда с два хубави края. Успяла е да се спаси в САЩ, да си създаде семейство и междувременно режимът в Румъния пада малко след това. Не й се е налагало с години да не вижда родителите и брат й.

Допускането до Соц държави е било точно толкова трудно за хората от Запада. За западните шпиони под прикритие ,е нямало проблем да им бъде разрешено да отиват до соца. Мой познат живял на запад, е получавал писмата си от роднини в Чехословакия. ...винаги Отворени ! Давани са му лично от шефа му и често е бил разпитван за лични неща за роднините му в Чехословакия! Западняците са нямали Никакъв достъп до Соц книги,филми,култура ,новини или са били напълно изкривени от Западната пропаганда и цензура в техните страни. От личен опит знам ,че пропагандата и манипулацията на Запад в била по тежка и силна от тази в България.

Айде стига с тези комунделски простотии. Да беше останала в Румъния за де ухо на тамошното дс ли? И да разработва политици в леглото?

Накрая излиза, че ако беше изчакала само месец (Чаушеску е свален от власт и екзекутиран на 25.12.1989), нямаше изобщо да ѝ се налага да преживява целия екшън покрай това бягство... Само че, от друга страна, едва ли би била посрещната в САЩ, като сензация... Ясно е, че бягството ѝ е организирано целенасочено с пропагандни цели, вероятно от ЦРУ, което тогава се занимаваше с подобни дейности.

...а тези, които последните 30 години управляваха, разграбвайки България не са национални предатели, така ли? И какво общо има това със статията?

а в Румъния щеше да е луксозна проститука.

Западът донесе много облаги! Свободния пазар на бели роби, свободната продажба на наркотици по улиците, политическите чадъри, ниските присъди на престъпността... Комунизмът беше много лош! Нямаше мутри, нямаше безработица... Да не забравяме, че хората бягаха към България, а не от нея. Гърци, виетнамци, арменци, африканци... Ще кажат някои, ама те само от третия свят! Ами няма как, защото ако европеец или американец по него време е проявявал симпатии към нашите режими е свършвал по същия начин, че и по-зле, както у нас, ако проявяваш прозападни симпатии. И накрая само да отбележа защо хората бягали през желязната завеса от страната си са боклуци, защото те не бягат със семействата си, а бягат сами. Мислила ли е тъпата Надя Команечку какво ще стане с родителите и роднините ѝ, докато тя блажено си пие колата в Америка?

Когато е "избягала" Команечи е била 28 годишна ,пенсионирана,спортно неактивна жена. И "избягва" дни преди Румъния да бъде сполетяна от западната и демокрация! Цирк, Цирк е и статията в Дира насочена към 20-30 годишни незнайковци.

Добре, че има интернет за да научат любознателните младежи и девойки кой е яшар - ученика на Никола Гешев.

Дори и сега повечето хора от западна Европа не са и чували и не се интересуват от България.

като жената на перукан, нали :))))

Някои хора май не знаят че нямаше как Надя да знае какво ще се случи след 1 месец. Никой в Б-я не знаеше на 9ти ноември вечерта какво ще се случи на следващия ден.

Е, то това бягство наистина е доста комична или казано на съвременен език - PR-ска история. Унгария отвори границите с Австрия на 2 май 1989-та. И маса германци и граждани на други соц.страни съвсем спокойно минаваха в Австрия...

Хората бягаха към България-ало от коя психиатрия си избягал.

Седем години по-рано, емигрантският лагер в Италия беше пълен с румънци. Имаше и такива преминали през България и Гърция. Когато казали на Чаушеску, че румънците бягат, той отговорил: "Да заминават и без пари да не се връщат." Аз бях в щатите, когато тя избяга. Съвсем друго се говореше тогава за нейното бягство и за извращенията които е понесла докато стигне до там. Виждам, че времето е излъскало историята и. Вярвайте си!

За да им краде лихвата по десетгодишния влог за автомобил.

Чудя се още колко време ще се опитвате да лъжите по-младите които не са живяли във вашия концлагер?това да си зомбиран от този репресивен апарат и да си им верен до гроб не значи,че имате право и вече 32г. не разбрахте,че палачинката се обърна,другарето ви станаха милионери и за строя ви изобщо не им пука след като са богати а само вие мижитурките останахте да просите копейките им още

от прекрасния соц. Ами той пак идва. Май пак ще се бяга!

Ами май ти си живял някъде на село пич, затова не си разбрал за имигрантите. По какви причини са идвали тук няма значение, но тогава идваха тук хора, които искаха да живеят в нормална законова страна, защото странно, но тогава законите се спазваха да кажем 99%. Сега определено законите са с пожелателна цел и то само ако си беден.

Нямало мутри!??!?! Ти полудя ли. МВР, ДС, УБО съсипваха хората, които не искаха да пристанат на болшевишката култура, които бяха против НРБ. И същите комунисти започнаха да си създават новите мутри още от средата на 80-те, на които по-късно викахме рекетьори, борци и мутри.

А американци и англичани не обявиха ли война на България тогава/ А кой бомбандира София и остави хиляди разрушени къщи и убити и ранени/ Може би тези ,коиуто донесоха ''демокрацията' със зелените банкноти и униожена държава,които купуват на чувал български предатели ,които разполагат свои войски тук и вършат безобразия ли/ Кажи го и това на младите.

Навсякъде където е стъпил руския крак хората са бедни,държавите ограбени и хората бягат-Сирия,Беларус,България

Хората живееха в нормална законова страна,явно комунизма здравата ви е зомбирал и нищо не може да ви помогне.

Каква желязна завеса през декември 1989-та? На 2 май 1989-та Унгария отвори границата с Австрия. А на 9 ноември падна Берлинската сетна. У нас вече всичко вреше и кипеше. Не знаехме точната дата, но почти всички с нещо в междуушието се досещахме, какво ще стане. Събитията бяха неудържими. Е, Тодор Живков падна на 10 ноември. В Румъния също се усещаше началото на края - в средата на ноември работници окупираха завод в Брашов и изгориха портретите на Чаушеску. Вярно, бунтът беше потушен от Секуритате, но на всички още от пролетта на 1989-та (след прословутото Писмо на 6-мата) беше ясно, че и там нещата са задвижени - от Горбачов, както стана и у нас. И Надя Команечи ама изобщо не е знаела за всичко това? Едва ли. Просто жената е хванала един от последните влакове. Използвана е с пропагандни цели, защото масово слушаното т.нар. Радио Букурещ 4 (Свободна Европа на румънски) достатъчно освети бягството й. За обикновените румънци това имаше значение - за много от тях тя все пак беше симвло на успял човек... Младите сега естествено не знаят и не помнят почти нищо от онези времена. А тази пропагандна статия не им помага особено да научат нещо - тя е в стила на вица от времето на соц-а: "Ако не беше това 9-тото септември сичкото сиган партизанин щеш да стани".

Мутрите ги създадоха от ДС след 89-та. Преди това борчетата печелеха титли по борба само. Всички знаем, че именно продажниците от БКП съсипаха държавата, но това след стана след като падна комунизма и ги развързаха да си правят каквото поискат, дотогава не смееха да мърдат много-много. Факт е, че по комунизма хората спяха с отключени врати и не се крадеше. А всичките борци за свобода от комунизма са ми много смешни, защото на избори Тодор Живков печелил с 99, 99% от гласовете, а сега всичките борци против комунизма. Това като когато дошли комунистите на власт и изведнъж всички станали масово активни борци (не, че имало огромна далавера нали). За съжаление, докато продължаваме да сме такива измекяри, няма да се оправим!

Важното е, че ти дори не можеш да се сравняваш с нея.

Извинявай, прав си! Хората ги убиваха на улицата за удоволствие полицаите и военните. Караха деца в клетки да се бият до смърт за филийка хляб, защото те, комунистите, не са били бабите и дядовците ни, а някакви нечовешки изроди. Защо не попрочетеш малко, а не да се информираш само от западна пропаганда?

Ако е с твоя акъл може би, да.

Ти по себе си ли съдиш?

Имали сме достойни политици, които да ни бранят от руския крак, но от болшевишкия нямаше кой да ни спаси.

Дядо ми е спал с куфарче с неща от първа необходимост, ако дойдат да го отведат в Белене, защото се е противопоставял на комунизма. На баща ми му крадат москвича по комунистическо време. Какви избори е печелило БКП, всичко е нагласено! Май ти плачеш по НРБ?

Навсякъде където е стъпил Западноевропейски и Американски крак трева не пониква! Индия,Пакистан,Унищожен Виетнам, България ,....... След 1989 г. ,"Партньорството" ни със Запада , ...доведе до Загуби на 30% от населението ни ,и пълна икономическа,Морална,Здравна, Образователна КАТАСТРОФА !!! САМО за 30 години !!! Добре ли е?

Допускането до Соц държави е било точно толкова трудно за хората от Запада. За западните шпиони под прикритие ,е нямало проблем да им бъде разрешено да отиват до соца. Мой познат живял на запад, е получавал писмата си от роднини в Чехословакия. ...винаги Отворени ! Давани са му лично от шефа му и често е бил разпитван за лични неща за роднините му в Чехословакия! Западняците са нямали Никакъв достъп до Соц книги,филми,култура ,новини или са били напълно изкривени от Западната пропаганда и цензура в техните страни. От личен опит знам ,че пропагандата и манипулацията на Запад в била по тежка и силна от тази в България.

ха-ха-ха... панел плъх, не обобщавай за българите. Ти си просто биологичен отпадък. Българите имаха роднини обявени за "невъзвращенци" десетилетия преди 1989... знаеш ли какво значи невъзвращенец?

Явно по себе си се ориентираш :)

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция. (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Като не си съвременник на събитията - трай!!!!! Чаушеско си отиде - буквално и преносно с революция в края на декември 1989 г. Падна последен.

Kalin

Бях я позабравил цялата сага но като я чета и сега ми звучи повече от смешна.Тя е имала хиляди варианти да избяга без проблеми но избира най смешния.Да мине нелегално границата с Унгария като не е проблем да ямине и легално и после легално да мине границата с Австрия където по това време нямаше как да стане ако не е предварително договорено.Не ми е ясно за кво го описват тоя цирк.Някой в Америка е решил така да прави пиар от нечие безмисленно бягство .Което е организирано от самия него.А и още нещо румънец беглец върнал се в страната си и да не е бил от тайните им служби арестуван абсурд.

Надя е бягала за Савецкия Съюз но объркала посоката и се озовала в САЩ а после американците не я пуснали да се върне. Лоши американци бе.