17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз имах предчувствие още когато го слушах Скатов да се хвали по медиите как ще катери К2 през зимата. Още тогава писах някъде , че и за него вероятно ще събираме пари после да му връщаме тялото... Днес даже и това се потвърди, само че правителството решило да плати , т.е. даже и приказките, че всичко било застраховано и т.н. се оказват неверни

Множо тъжно и жалко. Правилото слушай интуицията си не е сработило. Когато имаш предчувствие за нещо лошо, особено в този случай - не тръгваш, изчакваш. Жолко, много жалко...

Събираме пари за да изпратим Мунчо да покори К2 при зимни условия, има обаче една единствена опасност ,току виж шерпите започнали да вдигат юмручета, пък недай боже да кажат и : Мутри вън.

Защо не могат да намерят пакистанеца Али Садпара и двамата чужденци.Самия Али е бил известен като планина,а трудно се намира планина в планината.

Защото му е дошло времето!Човекът е обичал планината и е останал в нея! А не могат да го намерят поради прости причини, там не е равно и гладко, а по пътя надолу е достатъчно да се забият в някоя цепнатина в леда и след тях и малко сняг да падне и толкова. Ще ги намерят като се стопят ледовете.Ако имат тогава технология за съживяване, ще видят и друго време!

За колко време се атакува връх и с какво се хранят алпинистите в такива екстремни условия? Хранят ли се изобщо? По колко време изкарват на пълен глад евентуално?

Плащат по 100 хил. и отгоре,за да им готвят местните шерпи,да им носят багажа и да им опъват парапетите.Както каналджиите обаче не винаги може да разчита на тяхната коректност.

къде акат при тези условия...

На практика Скатов прескача лагер 1,спи в лагер 2,после изкарва навън ноща в лагер 3,а на слизане прескача 2 лагера,за да се озове в района на базовия лагер на 5500 м.,където имал уговорка с един американец да пият вечерта по едно за отскок.

Скок... Подскок... Тралала... Неее... Ааааа... ... Туп... Спляк... Пляк... Героите на днешното време.

Имаше една интересна статия с най-неприятните истини, които не ни се иска да знаем, но са факт. Та, повечето неща забравих, но една от тях доста ме впечатли. По статистика, човекът, който ще ви убие с най-голяма вероятност е .... вие самият. Тоест не си струва да се страхувате от никой друг, само от себе си.

зная какво е да качваш такива височини, но когато стане дума за алпинизъм в съзнанието ми излиза името на Райнхолд Меснер. Който се интересува знае нещичко за този велик алпинист, който от най -ранна възраст е изкачвал със семейството си сериозни върхове. Ето едно интервю с него, където осветлява от първа ръка качването по осемхилядниците. https://www.climbingguidebg.com/index.php?module=news&type=user&func=display&sid=375

Наско е прелетял над главата на Шерпа си,което подсказва,че двамата са били т0на един парапет и не в него е проблема.

Освен това не е бил единствено той закачен на тези въжета. Сума ти народ са били навързани. Ако се беше скъсало въже, щеше да има повече жертви не само нашият веган. Освен ако веганът не е позвал персонално въже, само за него, от растителен произход разбира се. Какво значи RIP? Rest in peace или rest in peaces? Това е въпросът.

За разсъжденията ти ясно, но освен българския, английският ти също не важи.Трагедия си! парчета-pieces

Атанас Димитров,с псевдоним Скатов няма физиката на катерач,доста са му килограмите и почти никокъв опита в скалното катерене ,затова е полетял като торба с картови от отвесния склон.

skromna35

Е.аси картоВа си!

Експедицията на Seven Summit Treks, от която бе част и трагично загиналия българин Атанас Скатов официално приключи. Всички участници напускат Базовия лагер. Там обаче остават представители на друга агенция - Jasmine Tours, организатор на експедицията, част от която бе исландецът Джон Снори - един от изчезналите под К2 трима алпинисти, заедно с пакистанеца Мухамад Али Садпара и чилиеца Хуан Пабло Мор. В Базовия лагер са и двама роднини на пакистанеца - Имтиас и Акбар, негови братовчед и племенник, които по своя инициатива ще направят обход на планината, доколкото е възможно. Лошото време обаче не позволи това да се случи в неделя, когато акцията по издирването на тримата изчезнали алпинисти бе поновена. "Това е тъжна новина, но съм благодарен, че те са добре. Планината вече взе прекалено много животи", написа в социалните мрежи приключенецът и режисьор Илая Сайкали. Той оказа се е сред свидетелите на трагичната гибел на Атанас Скатов. Сайкали също стига до Лагер 3 и решава да се върне. "Докато слизахме, българският алпинист Атанас Скатов, прелетя точно над главите ни и падна фатално. Видях всичко и изкрещях от ужас", сподели Сайкали.

309 души в историята на човечеството са успели да се качат и успешно слязат от к2 из между тях и един българин, Боян Петров. Космонавтите са повече! Едва ли е защото е скучен или неатрактивен връх! До марианската падина също трудно се стига, но и не липсват опити и то усешни. Колкото до Скатов, в такива върхови моменти на изпитания излизат онези качества, които човек гради цял живот и те му помгат дори когато той не го осъзнава. Няма как преди 10 години да си хванал планината и да очакваш чудо. Да, проблема с палатките е бил огромен, защото това е отнета фатална почивка. Все пак това там не е хотел, всеки трябва да знае рисковете, че вятър може да ги е отнесъл и край с опцийте. Един от най-известните алпинисти в Италия загива едва ли не на детска стена за катарене защото объркал въжетата, поради грешка на друг. Най-добрия алпинист е живия алпинист! Скатов, нямаше опит, можеше да опита К2 поне веднъж през лятото а не да гони дивото. Боян Петров качи през лятото К2 като на майтап, но 10 дни слънце и стабилно време. Сам носеше палатката си и го качи от първия път по алпийски стил, без да прави лагери. Факт е че труповете от Хималайте падат като дъжд и това, като че ли още по настървява новите и млади алпинисти.

Осн3н Боян Петров и адв.Антон Стефанов го е качвал К2

Какъв Антон Стефанов те гони пък теб. Стефан Стефанов се казва адвоката.

Все тая,от адвокат и сперматозоид на милион,един става Човек.

Незнаех за него, явно е след Боян Петров защото той беше първия, а това се случи преди няколко години.

Много правописни грешки бе, младеж

Големи са ми пръстите,малка и силно чувствителна клавиатурата на дисплея,а и много думи автоматично се изписват по подразбиране,макар и правилно написани първоначално.

Да не забравихте,че качествата на Скатов са му помогнали да качи 10 осем-хилядници?

Бог да го прости!

В официалните документи, които бяха публикувани в други сайтове, причината за смъртта е скъсано въже. Не вярвам да се е надценил до степен да пренебрегне риска. За мен това Е (не беше) вдъхновяваща личност, колкото и упреци в "туризъм" да му бяха отправени.

Добри, хора... Помагат, семейството му да си получи застраховката. Но всички са наясно с истината. А тя е, че няма скъсване на въже.

Това фактически е самоубийство !! Бог да му прости !!

В последните 15-20г се разпространи много т.нар. височинен туризъм, който няма много общо с височинния алпинизъм.Скатов беше от туристите и това което се случи беше закономерно. Плаща се на местни да помагат за да бъде изкачен някой връх.Като се започне от лесните нещата вървят, като дойдат трудните, преценката и техниката от предишни сериозни изкачвания са от първостепенно значение. Не съм следил Боян Петров, Атанас Скатов и пр други, но разликата между тях и алпинисти от по далечното минало е повече от очевадна.Както се казва, малките стъпки правят големия преход.Ако вземем наши алпинисти, като Кирил Досков или Николай Петков, които са започнали по скалните турове в България, усъвършенствайки се технично, после изкачвания в Татри, Алпи или Кавказ, за да достигнат до Хималаите.Но тези малките стъпки, не са престижни и не се отразяват така от жадните за новини медии.И затова такива като Скатов се хвърлят на това, което носи пари от реклами и спонсори.Но се стига до този момент да се платят пропуснатите малки стъпки. И да, това е разликата между Меснер и подобните му, изкачили всичките върхове, защото са знаели кога да се върнат, защото така остава шанса да отидеш и опиташ пак.Гъркът го е казал правилно, че трябва да се вслушаш в усещанията си.Лошото предчувствие е, това което мозъкът ти казва-На базата на това, което виждам, не си готов да го направиш!Вслушалите се-живеят, не чулите-умират.Абсолютно същото е, като тръгне някой с лоша преценка да изпреварва на двупосочен път само и само да спечели 30 или 50м, а отсреща се носи 10т камион. Бог да го прости Атанас и сила на близките му!

Така, както обясняваш, че височинен туризъм няма много общо с височинния алпинизъм - Звучи като: самонадеян отворко няма много общо със самоуверен отворко. Диагнозата обаче не е в думата туризъм и алпинизъм, а ВИСОЧИНЕН, сещаш ли се

Как стои въпросът с канибализма при алпнистите? Няма как да се носи много багаж при такива походи, съответно и храната обикновено напълно липсва ... освен това често изчезват алпинисти без да оставят следа ... нормално е да си задаваме такива въпроси.

Ама, как се сече труп при -40, то замръзва всичко. Наистина, с какво се хранят при такова екстремно изкачване? Нека да каже някой запознат. Едва ли е захар, защото захарта рязко качва и рязко сваля кръвната захар, едва ли е и месо, защото е трудно смилаемо. На чай с мас ли карат? Чувал съм че тибетците много пият чай с мас.

То да ти кажа не са много хората, които са се качвали на - 40 градуса. Както се вижда, голяма част от тях не се връщат, а дори и не опитаха да качат върха. Може да питаш иначе, някой шерп или в Сибир руснаците. Това което знам, обаче е че на тези височини липсва апетита, така че тия глупости с канибализма за над 8000 метра не вървят. И да са се скрили , в някоя дупка то ще умрат от белодробен оток от липса на вода.

'' Той слизаше без пикели, но аз знаех, че е много техничен и явно се е чувствал уверен.'' Ако действително няма ''скъсано въже'', горното изречение казва всичко. НАДЦЕНЯВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ, НАЙ-ВЕРОЯТНО НА БАЗА УМОРА....Не ми се вярва да от прекалена самоувереност, но е възможно. Скатов слиза без пикел и това прави впечатление на гърка, значи гърка е слизал с пикел, внимавал е повече и....е жив да разказва.

Много добър филм по въпроса: https://www.youtube.com/watch?v=lf4DvZ7FRgI Препоръчвам

Въже не се е скъсвало. Няма скъсаано въже там. Нали има свидетели там, цяла тумба народ. Прочетох разказите на четирима души, които твърдят, че не става дума за скъсано въже, а за гюдопусната грешка- дословно: Some kind of error happened. Не само, че е нямало палатки и спални чували горе. Нямало е бутилки с кислород и съответно обвиненя за кражба и скандали, дори до търкал се е стигнало. Канадският фотограф на Джон Снори е видял целият инцидент със Скатов. Откачил се е от горното въже преди да се закачи за долното, но не е бил закотвен с пикел... Подхлъзване и айде неконтролируемо надолу, като парашутист без парашут. Никакъв шанс да оцелее не е имал, като се има предвид с какво се е сблъсквал върчейки с 200 км/ч надолу. Доказал е че Нютън е бил прав с трети си закон.

Напълно прав си!Всичките тези неща са последица от комерсиализма навлязъл във височинния туризъм в последните десетилетия, всичко е с цел печалба. А въжетата не се късат току така, даже и при -50*.Освен това, таксите които се прибират са и за това, да бъдат почиствани периодично местата за базови и междинни лагери и да бъдат подменяни въжетата по постоянните парапети. Но рабира, се правилата трябва да се спазват-не можеш да се откачиш от един парапет ПРЕДИ да си се закачил за следващия, без значение колко сигурен се чувстваш с котките си.

Няма да питам къде и как серат на минус 55 градуса. Секс как правят на минус 55?

Има ли желание, има и начин. Има и гугъл за нещата, които те интересуват.

Гръка определено е по-умен от българина!

стига ни занимавахте с баирбудали, каквото си го е търсил, номерил го е!

И аз имам лошо предчувствие за всички алпинисти...

Христо Проданов беше първият, който даде пример на ненормалниците и доста си заминаха след него. Вече не са интересни. Както и да се самоубиват, той си остава първият.

Абе ти пак ли си влизал в стаята с компютъра? Да се прибираш веднага в стаята!

много странни неща са се случили за опитен алпинист. не знам как са оцелели през ноща при -40 градуса навън, може би не е имало силен вятър. второто - без пикели ? къде са му били ? шерпа какво е носил ? при положение че при -40 въжетата се късат от студа шансовете му са били нищожни да оцелее

Шерпът Лакпа Денди Шерпа е младо момче. Но ако ви интересуват подробности може да го питате, той говори английски. Телефона му е: 00977 984 1139784 Има и whatsapp.

Видях му профила. 3 пъти качил Еверест за 10 дни. Цар!

Instagram: Lakpa8848

Красота

Има снимка в профила на Шерпът Лакпа Денди Шерпа в Инстаграм на Атанас Скатов и годеницата му в един ресторант. Сигурно е дни преди да загине.

Красота

А всъщност и последният му пост е с Атанас Скатов.

Красота

Но вече е предпоследният. Как реши дългата му коса.

Сериозно ли се късат въжетата на -40 градуса, че те дори и на + 40 се късат? Стига бе ти откри топлата вода, да не ти казаха от нашия ЩАБ, как точно е паднал Скатов, защото те всичко знаят.

Въжетата са от полиестер, а не от коноп и не се късат при -40°. Това са пълни глупости. При това са нови опънати преди две седмици от истинските алпинисти.

безмислено е да коментираме без да сме видели какво е било. може само да отдадем почит за смелостта и дързостта.

От спортнотехническа гледна точка и воля, сила, дух, никой не оспорва за това което постигна Скатов. Въпросът е ,че освен това, трябва и това което е направил гърка в ''последната секунда''!!! Лично аз това определям като ВРЪХ НА СИЛАТА, ДУХА И РАЗУМА! Да различиш безумието от смелостта , е най-важно в такива моменти.

точно от спортнотехническа гледна точка много хора го оспорваха Скатов... воля и сила на духа определено е имал.

Към куклата,изтрил предишният ми пост:пиша го отново! Еее,посрахте се с тези баир-будали! С тези статии се издига човешката глупост в култ,да отидеш посред зима в тази планина на сигурна смърт! После всякакви хора пишат сълзливи статии по този повод. Малко ли малоумници и пишман-планинари измряха последния месец у нас! Всеки има право да си мре,както си иска,просто не го раздухвайте,звучи като реклама!

Аз по високо от женски пъп не се качвам.

венерин връх?

Страшно много народ се е претрепал и от там !!

Да не кажа даже , че този " връх " е взел повече жертви от всяка планина по света ?!

СПРЕТЕ да ПЛЮЕТЕ по ВСЕКИ и по ВСИЧКО , само защото за Вас НИКОЙ , НИЩО и НИКОГА НЯМА да чуе !!! Аз също НЕ съм алпинист / мразя зимата и планината / , но това нищо не означава , защото се ВЪЗХИЩАВАМ на смелостта на тези хора , желанието им и упоритостта с която преследват мечтите си , и никой не може да ги обвинява за това - Всеки живее както иска и в това е красотата и пъстротата на живота !!! Този МЪЖ е загинал по едно нещастно стечение на обстоятелствата , но такава била Божията воля и такава му била съдбата , НО Вие МАЛОДУШНИ НЕЩАСТНИЦИ , които плюете така лекомисленно , сте слепи да видите цялата картина - Съдейки по написаното от годеницата му , този МЪЖ е изживял ЛЮБОВТА / която много от Вас не знаят какво е това , а може би и никога няма да знаят / , Следата която е оставил след себе си за много негови близки и познати които ще го помнят до края на живота си , Щастието и възможността да прави това което е обичал и го е правило ЩАСТЛИВ / нима не си мечтае за това всеки от нас ??? / - Или е по-лесно да ОПЛЮЕМ един човек без да знаем нищо и да продължим напред в бездушния си животец плюейки по всеки и всичко ??!!

Респект за думите, братле!

Когато едно дете пострада в детската градина,вина носи детската учителка,а когато един турист полети неосигурен,правейки се на алпинист,вината е на персоналния му шерп.

Толкова от шерп нает за жълти стотинки.

Жулти стотинки??? Ти не си в час какви кинти правят шерпите. Печелят по $2000-3000 на седмица. И то в Непал, Пакистан или Индия, където $1 се равнява на $10 в Америка.

Алпинизмът е най-бавния спорт, при който рискуваш живота си да отидеш на място, където нямаш никаква работа.

НО не мога да разбера психиката на алпинист, който много добре знае (ВЕЧЕ е изкачвал много високи и "рискови" върхове), че там, на К2, рисковехте са огромни, че е зима с ниски температури, че едва ли някой е стигнал до върховата точка при тези зимни условия . Трябва малко,НО СИГУРНО ДА ПОДЦЕНЯВАШ тези (плюс НЕОЧАКВАНИТЕ) зимни условия, за да разчиташ на "МАЛКО късмет" и да успееш. ПРИРОДАТА дава на всичко живо да съществува и отнема на тези ,които не се съобразяват С НЕЯ. ТОВА Е НЕЙНИЯ ОСНОВЕН ЗАКОН !!! Това ме научиха, да не забравям, когато бях на курс в ЦЕНТРАЛНАТА планинска школа "Мальовица" !

то и Скатов не беше алпинист. Нито курс е карал някъде, нито се е катерил по БГ планините - нищо. Екстремен турист като цяло. Много хора го предупреждаваха, но той си знае най добре. да почива в мир и това е.

Е, всъщност то точно това е адреналинът.

Журналисти, спрете да отразявате самоубийствата в планините. След година или две ще забравите трагедията и вместо да промените нещо, пак ще взимате интервюта от новите безумни авантюристи.

Спрете коментарите под тези статии веднага беьчовечни журнал с килийно образование и невероятна грамотност. Не е трудно. Представете си че загиналия е ваш брат или баща. Кретени български посредствени списвачи

Шерпите винаги оцеляват.

Не винаги.

Както виждаме, дори в тази експедиция има загинал пакистански шерпа: Али Садпара, заедно с клиентите му Джон и Хуан.

Изкачили се до лагер 3,само за са спят отвън при -40 градуса.По едно време влезли в една от палатките,но били изгонени като кучета.Апропо,защо личния шерп на Скатов не е бил вързан за него с въже?

Ами явно не са толкова прости, за колкото ги мислите.

колегиалност при тия изкачвания, камо ли на 7000м... всички са на предела на силите си, едвам гледат едвам дишат, едвам мислят. Грешките стават много лесно. Аз съм стигал най-много до 6000м, като пишман турист с организирана група, и мога да ти кажа че като минеш 5000м нещата мноооого се променят. При движение (изкачване) мислите ти се свеждат само до "вдишай-издишай" и "мести левия крак, сега десния", и на всеки 2-3 крачки спираш да си вземеш дъх. Ха сега вдигни още 1000м до 7000, свали температурата на -20, -30 градуса, и су представи за какво става на въпрос! Едвам си жив, буквално.

От кога е задължително да се ходи там?

При наличието на парапет ползването на нази техника би ги забавило

Що за спорт и удоволствие да си играеш на руска рулетка с живота и смъртта .....

Ако мислиш, че ти като ходиш по улиците на града/селото или караш по магистралата не си играеш със живота и смъртта, много се заблуждаваш.

Да тъжна работа. Но с този шерп, който е бил с него, може би трябвало да бъдат вързани с въже за да се осигуряват взаимно, а в случая излиза, че шерпът му е бил като компания за да си говорят? Мирише, че след изкачването на първата група експедицията е била вече приключила и е може да се счита за успешна и ръководството на тази комерсиална експедиция не е било достатъчно взискателно към останалите катеречи.

Шерпите не са вече това, което бяха.

Не е шерп, а шерпа.

На първо място тук не става дума за алпинизъм, а за потребяване на туристическа услуга. Очевидно услугата е била с ниско качество, не е имало палатки за клиентите в базовия лагер и е явно са били спестени пари от осигурителните въжета. Едва ли на туроператорът му е първа издънка. При избора на туристическа услуга, човек трябва да проверява ревютата, а ако услугата е некачествена, да я откаже. Както, ако в хотела на закуска има развалени продукти не си длъжен да я ядеш, така не бива да се изкачваш с такава фирма.

Не зная за туроператора, но от филми , които гледах наскоро става ясно, че физически няма място за построяване на палатки. На филма шерпите приспособяваха с чували и сняг нещо като импровизирани тераси, към отвеса за да могат да опънат палатка. Чудех се как се задържат, но явно от ниските температури се задържат. Във филма се казва, че за разлика от Еверест, на който има тераси, на които може да се спретне базов лагер, при К2 не е така и място няма.

tonk11

Ами то е точно като на хотел. Като няма места в хотела не те приемат.

другото е, че тия палатки не изкарват повече от 1-2-3 дена там просто ги разкъсва и издухва, или ги засипва и смачква и пак същия резултат. Дори и да са сложили палатки, няма никаква гаранция, че ще ги намериш след няколко часа там. Няма кой да ти го гарантира просто. И шерпите не са някакви детегледачи, и на тях им е тегаво, носят слагат но всичко е само до някаква граница - оттам насетне си сам за себе си.

Seven Summit Treks Pvt. Ltd е най-голямата агенция за високппланински приключения със седалище в Катманду, организираща приключения в Непал, Пакистан и китай. Тя е и най-големият данъкоплатец в Непал. https://www.sevensummittreks.com/

Фирмата си е топ, само че клиентите им не са били топ този път. Това е същата фирма организирала успешното зимно покоряване на К2 от непалците преди месец, с цел да се опънат въженцата и се подготви всичко за разглезените европейчета.

Айде пак ...

След като не се е чуствал добре и е усещал нещата като притеснителни защо е тъгнал ? Спонсорите ли му са го накарали ( Цеко Минев и ПИБ ) ?

той е тръгнал да слиза, надолу - не нагоре. И е паднал.

Как така нямало палатки? Тези да ги утепеш е малко! Да почива в мир!

Ами така нямало е - не са си донесли, не са намерили. Височинният алпинизмът е силно индивидуалистичен - ако се хвърлиш да помагаш на другарчето в беда , ти даваш фира или и двамата давате фира . Така ,ч е всеки си гледа собственото оцеляване..Да са си правили сметката на силите и уменията, да са наели още един шерпа да им занесе предния ден палатките, щом те не могат.....Никой не им е длъжен в тези условия и те го знаят много добре.

малка разлика в изкачване в алпийски стил когато двамата алпиниста носят всичко необходимо и такива експедиционни изкачвания когато се разчита на вече осигурени трасета и междинни лагери. Преди години китайска експедиция успя да няколко десетки алпиниста на Еверест.

Е да има разлика, затова казвам , .В тази експедиция са разполагали с шерпи, въжетата са им били подменени, трасето подготвено, палатките инсталирани в лагерите..само , че малка подробност - оказало се, че не достигнали бройки.- шерпите, видиш ли безсрамниците не са построили хотел за 200 алпиниста .Еми кофти, никой няма да излезе от палатката си, и да рискува да измръзне , да се изтощи и да прецака собственото си качване, щото има новопристигнали мераклии, без да са си проучили нещата, при положение, че са наясно с тарапаната нагоре и колко хора са тръгнали преди тях да катерят.

Скатов е знаел много добре огромните рискове и предизвикателства за едно такова изкачване. Всички тези момчета са наясно с опасността, но това не ги спира да продължават да опитват. Донякъде ги разбирам, имат необходимост да се докоснат до магията на планината. В случая няма виновни, той сам е избрал съдбата си и си е понесъл последствията. Да почива в мир.

така е

"Помня Атанас при спускането. Още веднага има наклон с много градуси и без фиксирано въже. Той слизаше без пикели, но аз знаех, че е много техничен и явно се е чувствал уверен." Ако това е точния превод, просто се чудя как е възможно да се слиза по отвес без осигурително въже и пикел, в която и планина да се намира това?!! Това не е възможно. В тубата има филми посветени на качването на К2 и отвесите са страховити, не вярвам някой да си позволи слизане без осигуровка, независимо, колко е техничен.

ако се казваш Скатов, явно може. казваха му хората, че не е за там, ама... както и да е.

веган

Що млъкнеш, бе, тъпанар!

И този страхотен съвет му е дал : Не мие е добре Няма проблем, ще се справиш

ми то баце, като си на 7000метра в лагер незнам кой си нямаш избор - трябва да слезнеш надолу, само там има помощ, почивка и спасение. Сгънеш ли на високото си чао. Дори тавана на хеликоптерите е 7000м, преко сили с риск от пропадане

Спрете да ни го натрапвате за тоя,също така и за ковидчо.платели ж/к/урналисти

Предлагам. Да се издигне паметник. Да се назове улица може и булевард на негово име. Да се направи филм за живота му. Да се награди посмъртно с орден. Добавяйте........

некой връъх да кръстат на него

По скоро някоя клисура

не.

Като е имал лошо предчувствие, що не се върнал

Връщал се е. Уви, няма значение вече.