Коментари - Ретро класика: Епосът с Югославия в огнения за футбола ни юни 1985-а (Галерия) | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мачът беше страхотен и при безпрецедентни дотогава мерки за сигурност (няколко дни преди това стана сакатлъка на "Хейзъл")! Но домакинството ни на Франция от същите квалификации беше още по яко и запомнящо се! Ех, тогава чакахме 12 години за да се класираме, а сега вече два пъти по толкова и му се не вижда края...!

сравнете онова футболно време със сегашните ни футбалерчета,ония титани хем пиеха хем биеха,а сега хем не могат да пият,хем не могат да бият,а на световното в мексико нема д казвам кво мазало е било,ама ония бяха калени във ИСТИНСКИ ФУТБОЛНИ БИТКИ а не във истински залагания

Много хубава статия. Само си коригирайте фактологията. По това време все още се даваха по две точки за победа и една за равенство. Иначе няма как да ви излезнат сметките за точките и крайното класиране. Иначе поздравления за написаното. Младото поколение трябва да помни историята на футбола ни, когато играта все още "беше за мъже".

А ... какво беше това югославия? За един приятел питам ...

Помня двата гола на Гетов. Бях в казармата тогава, броях дните до уволнението със сантиметър.

Боже колко съм остарял! Бях на този луд мач,на великият мач с Франция-европ.шампион тогава,на измъчената победа срещу ГДР.Препълнен стадион!Но тогава имаше два колоса с грандиозни футболисти-ЦСКА,Левски също бяха страхотни!А,и нямаше чужденци!Само ЦСКА и България!

Поздрави за статията! Много силна генерация, според мен по силна от тази 94г.Г.Димитров/лека му пръст/ и Н. Арабов бяха страшна Централна двойка, а Гетов, та той дълги години пълнеше ст. Спартак в Плевен, най големият талант на футбола ни, там където Стоичков с труд и упорство успяваш Гетов го постигане с лекота, нямаше десен или ляв крак, пряк удар и т. н.

Само със спомени ще си останем.

До квалификационните мачове за Мексико 86 г., почти никой в България извън Плевен и областта не познаваше качествата на Пламен Гетов. Нямаше преки излъчвания на мачове, като днес, вкл. от Б и В групите и всички мачове от А. Предаваха по телевизията мачове през 1, 2 седмици и то главно на софийските отбори, на националния отбор /и то не всички гостувания/, домакинските мачове на отборите ни в Европа, а от чуждите мачове предаваха само големите световни и европейски първенства, както и финалните мачове на КЕШ, КНК и УЕФА. Никакви други ,като много рядко имам спомен по руската /съветска/ телевизия за някой мач на големите им отбори или националния в Европа! Но точно за това футболът беше магия и такива, като Гетов пълнеха стадионите в провинцията до краен предел, вкл. по трафопостове и дървета! До 29 г. възраст, т.е. през най-силните си години Гетов игра за Спартак Плевен. Не знам какво щеше да направи, ако беше излязъл в чужбина, като Стоичков на 24 г., но поради факта че е от провинциален отбор абсолютно незаслужено беше пренебрегван от всички национални треньори от 1980 до 1985 г.! С него в състава гаранция щяхме да сме и поне на Евро 84 г., от което ни раздели 1 минута. Такива лидери, като Гетов имаше почти всеки провинциален отбор, но поради липсата на преки предавания останаха скрити за обществеността извън самите градове, като Притъргов от Черноморец, Данов от Ботев Враца и др., на които не беше даден шанса да играят за националния отбор.

Но пък за представянето ни на самото Световно някой бе написал: "Мексиканци тръпнат, друг път не видели, футбол да играят живи със умрели"

,, Гост, браво, точно си написал, спомени за Цингов и Лъхчиев от Етър, Садъков и Едо от Локо и целият отбор на Тракия, за Ж. Господинов от ЖСК Спартак и т. н. За братя Паргови и Марек....

За някои дойде чак на 27 декември след 3 месеца здръжка.

като чета и си спомням какви големи играчи имаме, а сега като ги гледам как не могат да вържат повече от три паса в разиграване и направо ми се реве, а като се замисля и как ще ни чешат след няколко седмици в квалификациите и направо губя всякаква надежда за българския футбол...

Пламен Гетов и гол. Няма друг такъв спец по фауловете.

Този тим беше известен като "отбора на Вуцов". Много силни бяха, супер футболисти. Като индивидуални качества не отстъпваха на тези през 1994г.

Пътувах за мача с влак от гара Г. Оряховица. Влакът беше пълен, нямаше място дори по коридорите. На гара Плевен имаше може би над 3 -4 хиляди души , които се готвеха да се качат на влака. Пееха и скандираха само едно име Пламен Гетов и "Българи юнаци" .

Голям играч беше Гетов! В Мексико не им върза каръшки, иначе имаха качества и за нещо по-сериозно...