Международният турнир е посветен на загиналия при самолетна катастрофа на 16 март 1978 г. тогавашен елит на националния отбор по художествена гимнастика. Жулиета Шишманова - председател на БФХГ, Румяна Стефанова - национален треньор, Валентина Кирилова - национален състезател, Снежана Михайлова - корепетитор и Севдалина Попова - международен съдия, са сред жертвите на злополучния полет.

Турнирът събира участници от всички възрастови групи – от най-малките – на 3 г. – до категория "жени", като броят на състезателите тази година е над 350. Участват над 20 клуба от България, Франция, Сърбия, Молдова, Украйна, Австрия, Русия, Турция, Бразилия. Журито на турнира също е международно.

Целта на МЕМОРИАЛА е не само да си спомним за загиналите легенди на художествената гимнастика, а и да се поддържа жив спортния дух сред подрастващите гимнастички, да им даде възможност за изява и да напомня на състезатели и треньори за високите върхове, към които се стремим.

Официални гости на турнира са световни и европейски шампионки по художествена гимнастика, сред които: Елена Лазарова, Юлия Момджиева, Таня Ставрева и Камелия Дунавска (1986, 1987, 1988), Юлия Байчева и Бранимира Маркова (1989 до 1993). Специален гост ще бъде и Адриана Дунавска - сребърен медалист на България от Олимпиадата в Сеул през 1988 г, понастоящем треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Франция.

Утре турнирът продължава, като е предвидено награждаване МТ Мемориал-78, както и да стане ясно кои ще спечелят Купа ЦСКА – Елит.