18-годишната Надя Тончева завърши на седмо място в крайното класиране на европейското индивидуално първенство по класически шахмат. Шампионатът бе на о-в Родос в Гърция.

В последния кръг на турнира българката победи с черните фигури Ханим Баладжайева (Азербайджан). Тончева събра актив от 7.5 точки.

Реално тя разделя второ-девето място с еднакви точки с още 8 състезателки, но допълнителни показатели я оставиха седма в подреждането.

Европейска шампионка стана Улвия Фаталийева от Азербайджан с 8.5 точки. Среброто и бронза отидоха за украинката Наталия Букса и грузинката Лела Джавахишвили, които имат същия актив като Тончева - 7.5 точки.

Успехът над Баладжайева дойде след 53 хода игра и бе трети пореден за българката. Тийнейджърката спечели пета партия от последните шест кръга на турнира. Тя е и единствената шахматиска със стартов номер в надпреварата извън първите 45, която завършва в топ 10. Надя стартира като №65.

Чудесно представяне на европейското първенство записа и Белослава Кръстева, която се нареди на 14-о място, след като събра 7 точки с победа с белите фигури над французойката Бенмесба.

Гергана Пейчева, която също бе в позиция да атакува място в топ 15, допусна загуба в последния кръг. Възпитаничката на Тексаския университет в Далас отстъпи с черните фигури на водачката в схемата на турнира Юлия Осмак (Украйна), и остана с 6 точки на на 48-мо място.

Виктория Радева финишира турнира с 5.5 точки след реми в последния кръг с Катаржина Тома (Англия), а Петя Караиванова завършва с 4 точки след поражение от Дана Кочави (Израел).

В класирането Радева и Караиванова са съответно 69-а и 131-ва.

Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се отказа след осмия кръг.