Всичките отличия са бронзови и бяха спечелени от юношите. Първият медал взе Даниел Джахани в мятането на чук с 63.75 метра, а по-късно на трето място се класираха Петър Пеев на 100 метра с 11.01 секунди, Божидар Димитров на гюле с 16.25 метра, Александър Антонов на скок дължина със 7.20 метра и Тихомир Иванов на 5000 метра с 15:51.66 минути. Българите регистрираха още десет класирания сред първите шест в състезанието, информира БГНЕС. 

В днешния втори ден на балканския шампионат ще участват 20 български атлети, плюс две щафети 4 по 400 метра при юношите и девойките. Най-голямото състезание на Балканите беше открито лично от Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

На церемонията присъства и Джианакидоу Коула, генерален секретар по спорта на Гърция.

"Корените на балканската атлетика са в Гърция, тъй като тук преди 90 години се провеждат първите състезания между страните на полуострова и съм щастлив, че страната отново приема домакинство на такъв форум", заяви Карамаринов.

Гости на откриването бяха още членът на Съвета на Международната федерация по лета атлетика (ИААФ) Ахмед Ал Камали (ОАЕ) и членът на Съвета на Европейската атлетика Анти Пилаховски (Фин).

Гърция не бе провеждала балкански шампионат от 2009 година, а състезанията в Серес събраха представители на 11 страни - Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.