Отписваният френски ас Жулиен Алафилип спечели по страхотен начин 12-ия етап в Обиколката на Италия от Мартинсикуро до Фано (193 км). Времето на Алафилип ("Soudal Quick-Step") е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес (Еквадор, "Ineos Grenadiers").

В последните две години Алафилип, двукратен световен шампион, бе подлаган на сериозни съмнения дори в своя тим. Неуспехите му да е конкурентен в големите състезания доведоха дори до публикации за отказване, но 31-годишният французин днес показа, че далеч не е приключил.

Той спечели за първи път в кариерата си етап от "Джирото", като добавя тази победа до тези в етап от "Вуелта" на Испания и цели шест на "Тур дьо Франс". Така Алафилип вече има пълна колекция от трите надпревари в Гран тура.

Днес той тръгна да откъсва основната група още след първите 70 километра, като повече от 100 до финала кара само с Мирко Маестри ("Polti-Kometa") - един от най-добрите му приятели и дългогодишен съотборник. Никой не предполагаше, че силите на ранните бегълци ще стигнат за етапна победа при толкова сериозна дистанция до края.

Но Жулиен издържа, като остави далеч зад себе си група от девет преследвачи, финиширали на повече от половин минута зад него. В самотното му каране далеч пред останалите, Алафилип мина и през четири изкачвания, за да вдигне победно ръце.

"Невероятно - клатеше глава победителят. - В един момент помислих, че силите може да не стигнат до края и да изпусна победата в ден, в който направих страхотно каране.

Но не намалих темпото и натисках до последно. Това е една от най-сладките победи в кариерата ми."

Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар (Словения, "UAE Team Emirates") завърши на 5:25 минути от победителя, но запазва лидерската си позиция в "Джирото".

Той води с 2:40 минути пред Даниел Мартинес (Колумбия, "Bora-Hansgrohe"), а третият Герент Томас (Уелс, "Ineos Grenadiers") е с 16 секунди зад колумбиеца.