Битката между британеца и американеца може да е най-големият мач в тежката категория на новия век. Поне като такъв опитват да ни я анонсират медиите на Острова, а и зад Океана. Въпреки че за тези 18 години гледахме Кличко - Джошуа, Кличко - Фюри и още няколко големи боксови класики.

Нещата изглеждат повече като рекламиране на мегаспектакъл, но е факт, че Джошуа и Уайлдър изглеждат най-силните боксьори в света в момента сред тежките. Трудно е да видим кой може да ги спре, след като не успяха Луис Ортис (срещу Деонтей), Кличко и Паркър (срещу Антъни). Но - вероятно именно в търсене на засиления маркетингов ефект - мач между Джошуа и Уайлдър не се задава скоро.

Англичанинът притежава поясите във всички версии без една - WBC, където титлата е в ръцете на американския Звяр.

След съботния мач в Кардиф, където Антъни победи със съдийско решение Паркър, Уайлдър написа в туитър, че това е "обир" и призова Еди Хърн, промоутърът на Джошуа, да вдигне телефона и да му се обади.

"Гледаме към Уайлдър, естествено, той има невероятна визитка и статистика от мачовете си. Но не виждам как скоро ще се стигне до пряк сблъсък на двамата. Труден мач за организиране...", коментира пък бащата Бари Хърн, който е основател и председател на агенцията Matchroom, движеща делата на Джошуа.

Първите анализи по темата са, че до края на 2018-а шампионът все пак ще има още един бой, но с друго име. "Скай спортс" предвиди, че то ще е на Александър Поветкин. Антъни никога не е срещал претендент във версията WBA, за да защитава титлата си там, та това изглежда приоритет. Версията IBF пък вече нареди мач Кубрат Пулев - Доминик Бризийл, който да определи претендент за титлата и да го изправи срещу Джошуа. Изобщо - потенциални противници, колкото искаш.

Но боят ще се случи в един момент. Друг важен въпрос е - къде? Британският шампион трябва да отиде да се бие в САЩ на някакъв етап от кариерата си, ако иска да бъде сравняван с най-добрите в историята. Така направиха Ленъкс Луис, Франк Бруно... Най-силните боксьори от Острова в последните десетилетия.

Но изглежда засега това е проблем - щабът му категорично отказва други арени на битките освен Кардиф и "Уембли" в Лондон, където се събират по 80-90 хиляди зрители.

"Излиза, че всичко около Джошуа е за пуБличност, за масовост, за популярност и пари. Не за титлите и истинското доказване срещу най-добрите", поде атака вестник "Ню Йорк Поуст". Мнения разни.

Истината е, че системата на ранкинг, съответно - на последователност от избирането на съперниците, а и сложното оплитане на версии и потоци от боксьори, прави прогнозите кой срещу кого ще се бие на върха в тежка категория мъчна работа.

Джошуа очевидно внимателно подбира времето и мястото за своите противници. Но пък ги победи всичките дотук, като вече е с 21 успеха в 21 боя, 20 от които с нокаут или съдийска намеса и спиране. Статистиката на Уайлдър е още по-впечатляваща: 40 победи в 40 мача, 39 с нокаут/спиране. И от тези числа дори, няма как да не се заостри още апетитът на всеки фен да гледа боя между двамата.

Но... изглежда ще почакаме още.