25-годишната Жустин Бреза-Буше заслужи първата си олимпийска титла в биатлона, след като спечели последната надпревара при жените на Олимпиадата - масовия старт.

Както повелява традицията в тази дисциплина, 30 състезателки стартираха по трасето, а французойката спечели благодарение на бързата си стрелба в края, въпреки че направи общо четири грешки в четирите си излизания на стрелбището.

До момента Бреза-Буше имаше само един олимпийски медал и той бе бронз от щафетата в Пьончан преди четири години. Тя завърши трасето от 12,5 километра за 40:18.0 минути.

Другите две места на почетната стълбичка отидоха за норвежки. 31-годишната Тирил Екхоф, която игра на третата си Олимпиада, спечели среброто след също четири грешки и изоставане от 15,3 секунди.

За Екхоф това е трети медал от Пекин след златото в смесената щафета и бронза в преследването. Тя вече има общо осем медала от най-големите шампионати.

Трикратната олимпийска шампионка от тази Олимпиада Марте Олсбу-Ройзеланд също не остана без медал днес. Тя завърши трета също с четири грешки и изоставане от 50 секунди, губейки финалния спринт от сънародничката си.

Така Ройзеланд само в едно от общо шестте състезания в Пекин остана без медал, след като в щафетата Норвегия завърши четвърта. 31-годишната състезателка има злато в спринта, преследването и смесената щафета, както и бронз в индивидуалната и масовия старт.

В топ 10 днес завършиха още Маркета Давидова (Чехия), Кристина Резцова (РОК), Жулия Симон (Франция), Юлия Джима (Украйна), Франсиска Пройс (Германия), Елвира Йоберг (Швеция) и Хана Сола (Беларус).

Така завърши и последната женска надпревара в олимпийския биатлон, като остава само да се проведе мъжкия масов старт, който е по-късно днес.