Биням Гирмай от Еритрея написа история в колоезденето, като стана първият тъмнокож състезател, спечелил етап от "Тур дьо Франс". Това се случи в третия ден на надпреварата, минал по маршрута Пиаченца - Торино.

24-годишният ас на отбора "Intermarché-Wanty" удари конкурентите в луд финален спринт по улиците на Торино, където имаше падания и сериозни наранявания на други колоездачи, а главните претенденти за генералното класиране разумно предпочетоха да останат встрани от целия хаос.

Но вместо обичайните заподозрени спринтьори, най-отпред се появи Гирмай, който дори си позволи да финишира с вдигнати ръце, след като взе едно колело преднина преди линията.

Това е първа етапна победа на "Тура" за тъмнокож ас, като вероятно бележи и нова ера в този спорт. Стотици фенове от Африка аплодираха край трасето - повечето живеещи в Торино и цялата област Пиемонт.

Гирмай има етапна победа и в "Джиро"-то на Италия, а и тренира на Апенините, та познава отлично страната.

А тази година "Тур дьо Франс" стартира именно на италианска територия, преди във вторник да пресече границата и да мине в планинските райони на Франция.

В генералното класиране също има промяна.

Жълтата фланелка е на гърба на Ричард Карапас (Еквадор, "EF Education-EasyPost"), който изпревари Тадей Погачар (Словения, "UAE Team Emirates"), Ремко Евенепул (Белгия, "Soudal-Quick-Step") и шампиона Йонас Вингегор (Дания, "Visma-Lease a Bike"). Всички те са с практическо равно време, без разлика.

Но за първи път в кариерата му, жълтата фланелка е за Карапас.