"Тур дьо Франс" започна с две поредни френски победи за първи път от 56 години насам.

Макар колоездачната обиколка все още да се провежда на територията на Италия, французите продължават да правят фурор, а героят днес се казва Кевин Воклен.

Вчера неговият доста опитен сънародник Ромейн Барде драматично изкова етапната победа в откъсване, а същото днес стори и Воклен, за когото това е дебют в "Тур дьо Франс", а още във втория ден успява да вземе впечатляващ успех.

В този 200-километров етап, който завърши с двойно изкачване на хълма Сан Лука край Болоня, Воклен бе част от откъсването, като 13 километра преди финала атакува и никой от опонентите му не го последва.

С отлично каране в заключителната част на второто изкачване той натрупа около 40 секунди аванс и със силно каране до края убедително спечели крайната победа.

Франция не бе започвала "Тур дьо Франс" с две етапни победи от 1968-а насам.

Снимка: АР/БТА

Днес за първи път видяхме раздвиждане при претендентните за жълтата фланелка.

15 километра преди края Тадей Погачар атакува, но бе последван от шампиона от последните две години Йоанс Вингегор. Кадри, които наблюдавахе непрестанно в последните два Тура.

Двамата видяха, че точно днес трудно нещо би ги разделило и започнаха да работят заедно в опит да избягат на останалите претенденти за генералното класиране, но и това не се получи оптимално.

В последните около 500 метра Вингегор и Погачар бяха застигнати от Ремко Евенепул и Ричард Карапас, като те дружно прекосиха финалната линия, без да имат разлика във времената.

Макар четиримата да са с абсолютно равно време за двата дни, то утре в жълто ще бъде облечен Тадей Погачар, който има предимство в позициите, на които е завърши тези два етапа.

Разбира се, това е само символично предимство, като още в следващите дни се очавка замесените Погачар, Вингегор, Евенепул и Карапас да опитат да направят разлики помежду си.

Снимка: АР/БТА