Нина Кенеди (Австралия) и Кейти Муун (САЩ) станаха главни действащи лица на любопитен момент по време на световното първенство по лека атлетика в Будапеща. Двете си поделиха световната титла в овчарския скок, записвайки успех на 4.90 метра, а след това не успяха и в трите си опита на 4.95 метра.

Вариантът бе двете да скачат още, докато не бъде излъчена еднолична шампионка, но в крайна сметка решиха да поделят златото. Точно както се случи и на Олимпиадата в Токио, когато Джанмарко Тамбери (Италия) и Мутаз Баршим (Катар) поделиха върха в скока на височина.

Битката в сектора за овчарски скок продължи повече от два часа при изключително тежки атмосферни условия и жестока жега в унгарската столица, като именно това накара двете състезателки да се съгласят да споделят медала.

Така на практика Муун защити световната си титла от последния шампионат, но вече не е единствената, която може да се нарече световна шампионка.

Норвежецът Карстен Вархолм пък спечели титлата на 400 метра с препятствия за трети път след триумфите си в Лондо през 2017 година и в Доха през 2019.

Той е и актуалният олимпийски шампион в дисциплината, след като триумфира и в Токио преди две години.