За първи път от 109 години, двама души поделиха златния медал в леката атлетика.

Това се случи в скока на височина при мъжете, където Джанмарко Тамбери от Италия и Мутас Еса Баршим от Катар поделиха златното отличие.

Двамата направиха абсолютно идентично състезание, като от първия път преодоляха първите си седем скока, като при всеки от тях летвата им бе на еднаква височина.

След преодолените 237 сантиметра, те опитаха и 239, но се провалиха и в трите си опита.

Така организаторите взеха нетипично, но от феърплей гледна точка напълно правилно решение, като дадоха златни отличия и на двамата.

Те бяха един до друг, когато чуха новината от диктора на стадиона, като просто се спогледаха и започнаха да се прегръщат. Очевидно нямаха нищо против да поделят този медал.

С резултат 237 сантиметра завърши и Максим Недасекау от Беларус, но той направи една грешка на 235, което му отреди трети място в подреждането.

В леката атлетика подобно нещо е имало само през 1912-а, когато в дисциплините пенатлон и декатлон има по двама шампиони.

Така след бронза от Лондон и среброто от Токио, Мутас Еса Баршим от Катар завоюва и злато, събирайки пълна колекция от медали във високия скок.

Италианецът Джнамарко Тамбери пък се радва на свето първо олимпийско отличие. По-малко от две минути след неговия споделен триумф, сънародникът му Марсел Джейкъбс спечели спринта при мъжете на 100 метра.

Именно Тамбери бе първият, който притича да прегърне Джейкъбс, а само в рамките на минути Италия се поздрави с две титли от атлетиката.