41 държави, сред които и България, излязоха с колективно изявление, в което се настоява, че Русия не трябва да използва спорта за легитимация на войната в Украйна.

Общата позиция бе представена на конференция на спортните министри на въпросните държави, което се провете в столицата на Азербайджан - Баку.

Това се случва само няколко месеца, след като България бе една от двете страни в Европейския съюз заедно с Унгария, която отказа да подпише откритото писмо до МОК, което бе насочено срещу допускането на руски и беларуски атлети от Олимпиадата в Париж.

Сега България е част от страните, които призоваха за въстановяване на спортната инфраструктура в Украйна. Според изнесените данни, 363 съоръжения са били повредени или напълно разрушени, а 317 украински спортисти са намерили смъртта си в следствие на войната.

"Не трябва да се позволява на Русия да използва спорта, за да легитимира своята незаконна и непровокирана война срещу Украйна, а Беларус не трябва да може да използва спорта, за да оправдае своето съучастие. Русия трябва да спре нападенията си срещу Украйна и да изтегли военните си части и оборудване от цялата украинска територия в рамките на международно признатите граници, включително териториалните ѝ води", добавят подписалите 41 страни.

Казусът с атлети от Русия и Беларус продължава да предизвиква доста дискусии, защото МОК им позволи да участват на Олимпиада, стига да заслужат своето място там.

Това ще се случи под неутрален флаг, но и при условие, че въпросните атлети се противопостави на военните действия.