България спечели второ злато и трети медал в двубоите на продължаващото в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

Ангел Русев грабна титлата при най-леките в категория до 55 килограма с двубой 258 килограма, подплатена с европейски рекорд за юноши в изтласкването от 147 килограма.

Българинът започна припряно с неуспех на 105 кг, но след това се справи с тази тежест и дори със 111 кг, които му осигуриха бронз в изхвърлянето.

В изтласкването Русев стартира с успех на 140 кг, когато почти всички бяха приключили, а и този опит на практика осигури българското злато в двубоя. Вече като шампион Ангел опита европейски рекорд за юноши със 147 кг - първо не успя, но в последния си опит преодоля и тази тежест.

Сребро в двубоя заслужи Валентин Янчу (Румъния) с 248 кг, а бронза заслужи Дмитру Вороновски (Украйна) 247 кг.

19-годишният Ангел Русев е представител на силната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. През 2019 година той стана европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист на континенталното първенство за младежи до 20 години с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ.

Миналата пролет спечели сребро в кат. 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран.

По-късно днес, от 20.00 часа българско време, на подиума в Москва излиза европейският вицешампион при младежите Стилян Гроздев в кат. 61 кг.

Златото на Ангел Русев е трети медал за България на европейското първенство в Москва след като вчера, в дебютния ден на шампионата, България стартира с титла на Надежда Мей-Нгуен и сребро на Ивана Петрова в при най-леките в кат. 45 кг.

Първите български шампиони и медалисти се прибират в София утре, понеделник, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 ч.

Утре на Евро 2021 в руската столица ще се представят двама още двама щангисти. В кат. 67 кг ще вдигат Валентин Генчев и синът на бронзовия олимпийския медалист от Атланта 1996 Севдалин Минчев - Петър Ангелов.