България излъчи осмина полуфиналисти в първия ден на 60-ото издание на един от най-престижните международни турнири по борба "Дан Колов - Никола Петров", който тази година се провежда в столичната зала "Левски София".

Националът Георги Вангелов стигна до полуфиналите в категория до 61 кг свободен стил, след като в последната си схватка от обедната сесия надви с лекота друг българин - Стилиян Илиев. Вангелов загуби първата точка, но спечели следващите 11 сложи край на четвъртфиналния двубой в рамките на по-малко от три минути. Негов съперник на полуфиналите ще бъде Интигам Вализада от Азербайджан.

България има още двама полуфиналисти в свободния стил. Рамазан Рамазанов (70 кг) спечели друг български двубой от четвъртфиналите срещу Иван Стоянов с 12:1 и в следващия двубой ще срещне иранеца Амирмохамад Язданичерати. Ахмед Батаев пък се наложи със 7:3 срещу Ибрахим Юсубов от Азербайджан и ще се изправи срещу Андриан Гросул от Молдова.

Най-много са полуфиналистите в класически стил, а особено впечатляваща в първия ден бе победата на Светослав Николов (82) срещу арменеца Самвел Григорян. Българинът изоставаше в началото на схватката, но във втората част изправи публиката на крака с няколко технични движения и спечели с крайното 7:2. На полуфинал той ще срещне норвежеца Екзос Мукубу.

При победа Николов може да има български съперник на финала, тъй като 82 кг е единствената категория с двама родни представители в топ 4 след класирането на Росиан Дермански. Той надви също толкова впечатляващо американеца Майкъл Олтомър с 8:0 и в следващия двубой ще срещне турчина Бурхан Акбудак.

Националът Константин Стас (72) ще има тежка задача да се изправи срещу представителя на японската школа Каия Йошида, след като на четвъртфиналите се наложи със 7:1 над украинеца Артьом Кутко. Абу-Муслим Амаев пък победи турчина Мехмет Чекер с 6:5 в много оспорван двубой и на полуфиналите ще се бори с неговия сънародник Абдуррахман Алтан.

В единствения полуфинал при дамите Мими Христова (65) ще се бори с Албина Каиргелдинова от Казахстан. Тя трябваше да срещне другата българска националка в категорията Джанан Манолова на четвъртфинал, но последната не излезе заради контузия.

Междувременно стана ясно, че Биляна Дудова също няма да стартира на турнира заради травма.

Предстоящи полуфинали с българско участие:

FS 61 - Георги Вангелов - Интигам Вализада (Азербайджан)

FS 70 - Рамазан Рамазанов - Амирмохамад Язданичерати (Иран)

FS 92 - Ахмед Батаев - Андриан Гросул (Молдова)

GR 63 - Абу-Муслим Амаев - Абдуррахман Алтан (Турция)

GR 72 - Константин Стас - Каия Йошида (Япония)

GR 82 - Росиан Дермански - Бурхан Акбудак (Турция)

GR 82 - Светослав Николов - Екзос Мукубу (Норвегия)

WW 65 - Мими Христова - Албина Каиргелдинова (Казахстан)