Четирима състезатели ще представят България на световното първенство по гимнастика за спортисти със Синдром на Даун, което ще се проведе в Южна Африка от 20 до 26 септември. Шампионатът на планетата включва турнири по спортна и по художествена гимнастика.

В спортната гимнастика ще стартират Емилиян Костадинов и Рамонала Сикандер, които се подготвят с Даниел Алексиев и с Иван Цветков.

"Доволен съм от подготовката. Винаги може и повече. Имаше лека спънка при Емилиян, една контузия, но за момента сме овладели нещата. Смятам, че са подготвени. Правилникът е нов и за това имаме уреди, на които залагаме на сложност и на такива, на които залагаме на чисто изпълнение", каза преди заминаването Даниел Алексиев.

Емилиян Костадинов ще играе многобой, а Рамонала Сикандер ще се представи на три уреда - земя, прескок и успоредка.

"Имам предстартова треска. Искаме тези деца да се чувстват напълно нормални. Не искаме те да се чувстват като болни. Искаме да се чувстват полезни. Те добиват нова среда и играят със желание. Това, което постигнаха Рамон и Емо е много. Контузията на Емо ни повлия, но е и стимул. Отиваме за медали, пък там вече каквото стане", допълни треньорът Иван Цветков.

В художествената гимнастика дебют ще направят Диляна Попова и Василена Богданова, които работят със Силвана Тагарева. Попова готви съчетание с бухалки, а Богданова с топка.