Симон Байлс е пред отказване от спорта, гърмят медиите в САЩ в часовете, в които нейното решение да напусне олимпийските надпревари в спортната гимнастика още е прясна новина.

Според издания зад Океана това е краят на кариерата на невероятната състезателка, която спечели общо 6 олимпийски медала (4 златни), пет абсолютни световни титли и общо 19 златни отличия от шампионати на планетата. Медалите общо от Олимпиади и Световни първенства са 30. Доминацията на гимнастичката в последното десетилетие е колосална.

Само на 24 години обаче тя е близо до решение за отказване, макар това още да не е нейна официална позиция. Байлс сензационно се оттегли и не игра за САЩ на финала в многобоя в Токио, а отборът стигна до сребро. Тя обяви, че няма да играе и на отделните индивидуални финали, тъй като психически не е готова за това.

Проблемите от ментален характер са все по-честа тема в спорта, но днес една от големите американски медии FoX Sport твърди, че не само те са причина за евентуалното отказване от спорта на Симон.

Преди година арестуваха нейния брат по обвинение в тройно убийство - случай, който още остава неразкрит, но напрежението върху семейството и самата спортна звезда очевидно не е малко.

Връщаме се още малко назад и си спомняме, че през 2018-а Байлс бе една от гимнастичките, които излязоха и открито заявиха, че са били жертва на сексуални посегателства от печално известния доктор Лари Насер, осъден на 60 (плюс още поне 40 допълнителни по други обвинения) години затвор заради серия блудства и сексуален тормоз върху десетки американски гимнастички.

Друга причина е връзката на състезателката с играча по американски футбол Джонатан Оуенс, с когото романсът започна през август 2020-а и двамата вече мислят за семейство и деца (според медиите).

Подкрепата за позицията на Байлс, която каза, че просто не е в състояние "в главата" да играе на финалите в Токио, е огромна и идва от всякакви посоки.

Снимка: Getty Images

Големи състезатели и треньори не само в Щатите я поздравиха за смелостта, а тя благодари за всичко в публикация в социалните мрежи.

"Тази невероятно подкрепа и любовта, която получих в последните дни ме накара да повярвам, че аз съм нещо повече от моите медали и постижения. Нещо, което преди не осъзнавах", написа шампионката.

Но не е само подкрепа и не само положителни са отзивите за случилото се.

Аарън Райц, заместник-главен прокурор на щата Тексас, известен с активната си позиция по политически въпроси (и не само), а и много силно влиятелен в социалните мрежи в последните години, изненадващо нападна директно гимнастичката. Той я нарече "срам за американската нация" заради това, че е отказала да играе.

Прокурорът припомни случай от Олимпиадата в Атланта 1996, когато Кери Стръг излезе и игра в многобоя за Щатите с изкълчен и много подут глезен. "Контрастът с Байлс е пълен, нали!?", написа Райц, добавяйки онова за националния срам. По-късно той изтри публикацията, но скандалът бе готов.

Друга остра и жлъчна критика произнесе Пиърс Морган, един от най-противоречивите телевизионни водещи във Великобритания, който в сутрешен блок на ITV нарече Байлс "егоист, който изостави съотборничките си в най-важния момент и отказа да поеме отговорност".

В Англия Морган е известен като човек с особено мнение, който често върви "срещу течението", когато коментира актуални и набрали популярност събития. Включително и в спорта.

Снимка: Getty Images