Белгиецът Ремко Евенепул е новият световен шампион в шосейното колоездене, след като спечели на 267-километровата дистанция в Уолонгонг, Австралия.

22-годишният състезател затвори невероятна есен, след като преди две седмици спечели и "Вуелта", обиколката на Испания и едно от трите състезания в Гранд тура.

Евенепул е най-младият световен шампион от 29 години, както и първият от 42, който печели в една година титлата от световното първенство, обиколка от трите в Тура и "монумент" - едно от класическите еднодневни състезания за сезона (Лиеж-Бастон-Лиеж). Предишният колоездач, който е успявал да го направи в рамките на 12 месеца, е великият Бернар Ино.

Белгиецът направи страховита атака и спечели с 2:21 минути пред преследвачите, което е най-голямата разлика в битката за световната шосейна титла от 1935-а насам.

Втори остана Кристоф Лапорт (Франция), а трети е австралиецът Майк Метюс.

Задачата на Ремко, без това да омаловажава постигнатото, бе улеснена от криминална история, разиграла се в нощта преди старта.

Фаворит №1 - нидерландецът Матио ван дер Пул, бе арестуван край хотела си по обвинения за нападение. Обстоятелствата не са изяснени, но е сигурно, че е имало инцидент и колоездачът е бил държан за даване на показания до 4 ч сутринта, преди да се прибере в стаята си.

Той изобщо не е спал преди решаващото и много изискващо състезание, а това ясно се видя след старта - Ван дер Пул все пак тръгна по трасето, но след 25 километра спря и се отказа. Очевидно нямаше сили.