Биляна Дудова заяви даде повече подробности относно скандала с треньора на националния отбор по борба Петър Касабов.

Световната и европейска шампионка беше пренебрегната за сметка на Тайбе Юсеин, която ще участва в категория до 62 килограма на Европейското първенство, въпреки че не бе осъществено преборване между двете.

В интервю за bTV Дудова каза, че Юсеин не е минала предварителния кантар и затова не се е явила на основния на 18 март, два часа преди преборването. Освен това Биляна се оплака, че е "мачкана психически години наред".

Дудова обяви, че няма как да сподели публично каква заплата взима от федерацията, но от БФ Борба във фейсбук написаха, че сумата е 1625 лева.

"И аз не мога да си обясня защо не съм на Европейското. Имаше определени правила. Тази година съм в нова категория и това не е нещо ново за мен. Аз съм европейска шампионка в три различни категории и това бе моята цел, да стана европейска шампионка за пети път в четвърта различна категория. Тази е олимпийска и това беше моята мечта, защото от тази година започва новия олимпийски цикъл.

Вече имам една победа над Тайбе Юсеин, която е титулярка в тази категория, но имаше преборване, което да покаже коя от нас е по-добра, за да представя България на европейското първенство следващата седмица. С треньора ми разбрахме от медиите, че датата за преборването е сменена. Приехме всичко както трябва. Кантарът трябваше да е в 8, а в 10 самата борба. Тя нямаше как да започне, защото Тайбе Юсеин не се качи на кантара. Аз бях 61,9 килограма, а тя е била 63,7 килограма на неофициалния кантар. Моят треньор е успял да я снима, защото бяхме готови да се случи нещо такова. Трябва по спортсменски начин ние да си решим битката помежду си и да участва по-добрата

Години наред бях мачкана психически и всички видяхте какво се случи с мен преди време. Аз продължих да тренирам и се боря за моята покойна майка. Обичам да бъда победител. В един такъв момент понеже треньорът Петър Касабов не е мой личен треньор има тенденция да се обръща внимание на неговите лични състезателки. Миналата година също пропуснах Олимпийски игри. Някой си играе с човешки съдби. Знаете, че при спечелване на олимпийски медал не само вдигаш нивото си, но и си осигуряваш финансова сигурност. Най-голямата ми цел е златен олимпийски медал, защото България няма такъв.

Миналата година медалите, които спечелих са европейска и световна титла, и ще получавам заплатата тази година. Миналата година получавах заплата за второ място в Европа. Тази година заплатата ще е същата, а сега съм първа в Европа и първа в света. Заплатата ми е изрязана по най-бруталния начин и не мисля, че това е нормално. Нямам право да споделя каква е сумата. Извинявам се на хората, които са се обидили, че казах, че получавам заплатата на чистачка. Казах го, защото не получавам такава на ИТ специалист например. Това е обидно за мен. Аз съм четири пъти европейска шампиона, първа и втора в света.

Има хиляди хора, които са ме подкрепяли когато побеждавам. Аз съм българка и се боря за България. Моята сила на тепиха идва от това. Българите сме непобедими. На всичкото отгоре съм зодия лъв и точно като българска лъвица се боря за победата. Вчера имах разговор с министъра на спорта и се надявам да има някаква промяна, защото не е нормално всеки да си решава сам. Вече минах доста такива битки и ги спечелих. Най-трудната битка е върху самия себе си. Работя с моята психоложка и психоаналитик, които ми помагат след такива несправедливости да съм отново усмихната и да искам да тренирам, и побеждавам.