В неделя през нощта, преди първите лъчи на слънцето в България, ще се проведе най-влиятелната церемония в света на киното. На територията на "Долби тиатър" в Лос Анжелис ще се раздадат статуетките на "Оскар"-ите за 2022 година. И новината е, че за разлика от предишната година, този път няма да има нито един филм дори с бегло спортно участие. А спортът е оставил своята забележителна диря в най-престижната част от киноиндустрията - наградите на всемогъщата Академия.

Тук ще сложа драматичен елемент и ще припомня, че такъв велик филм като "Всяка една неделя" на Оливър Стоун няма нито една номинация. Не можем дори да си представим как Ал Пачино не е бил дори номиниран за ролята си на треньора Тони Дамато. За мнозина в България това е несъмнено най-великият филм на спортна тематика. Но не само той е бил подценяван несправедливо през годините. Любимият "Удар със стик" също не е помирисал награди. Хокейният "Чудо" с Кърт Ръсел не само, че не бе забелязан от Академията, но и отиде "за малини", в класация на най-слабите филми.

Но има и класики като "Огнените колесници", "Да се отделиш", "Форд срещу Ферари", "Поле на мечтите", които се докопаха до церемонията. Едва ли е нужно да се връщаме много назад. Само преди година по това време семейство Смит стоеше на първата редица в залата под осанката на "Крал Ричард". По-популярния с названието "Методът Уилямс" филм бе номиниран в цели пет категории, а наградата за главна мъжка роля грабна Уил Смит. Лентата за сестрите Уилямс и тяхната уникална история в тениса, е класика.

И за съжаление плесницата, която удари на водещия Крис Рок, ще бъде запомнена като най-лошия момент в цялата история на "Оскарите". Но дори извинението да не връща настроението, това ще със сигурност ще направи споменът за следващите 10 спортни филма, които изкачиха Еверест.

1. Малко странно и дори необяснимо, но първият филм на спортна тематика, който покорява наградите, е "Роки", чак през 1977 година. Лентата е номинира в почти всички категории, а статуетките вдигат режисьорът Джон Авилдсен, продуцентите Ъруин Винклер и Робърт Картофф, както и сценаристите Ричард Халси и Скот Конрад. Главните актьори Силвестър Сталоун и Талия Шейр са номинирани, но не печелят награда.

Великият Сталоун е номиниран още веднъж, за второстепенна роля 39 години по-късно, за филма "Крийд". Всъщност боксовите драми "Роки" и "Крийд" са експлоатирани като тема още много пъти, но случилото се на наградите през 1977 година е смятано за малко чудо.

Така и си остава загадка какво толкова е намерила Академията за да му присъди най-ценните отличия в света на киното. Най-обикновена сладникава драма, допълнена със здрав пердах.

"Роки" винаги ще е спортна класика, а ролята на Сталоун - незабравима

Снимка: Getty Images

2. Четири години след "Роки", друг филм с далеч по видими достойнства се качва на блестящата сцена в "Кодак тиатър".

Ще ви прозвучи нереалистично, но единствената награда на Робърт де Ниро за първостепенна мъжка роля е от "Разяреният бик". А другата статуетка за филма е присъдена на сценаристката Телма Шонмейкър. Филмът има още шест номинации, сред които са и продуцентите на "Роки". Мартин Скорсезе, Джо Пеши и Кати Мориарти обаче си остават на столовете. Лентата е създадена по живота на световния шампион по бокс Джейк ЛаМота, но губи битката за най-добър филм от "Обикновени хора", който пък е режисьорски дебют на Робърт Редфорд.

И признавам, че ако бях член на академията щях да гласувам за "Обикновени хора". Но и двата филма са велики. Де Ниро за снимките в ролята си качва 27 килограма и изглежда неузнаваем в етапи от лентата. Да не говорим, че по 2 часа на ден тренира бокс при професионален наставник.

3. Прескачаме доста години, за да се пренесем във вече близката 2011-а. И това е церемонията, на която триумфира с шест награди "Кешбол", безспорно най-титулуваният филм на спортна тематика в историята. На практика лентата печели наградата във всички категория в които е получила номинации. Брад Пит се сдобива с две награди като продуцент и за главна мъжка роля. Джона Хил е извикан на сцената за второстепенната си роля. Няма как да претендираш, че си добър треньор или ръководител в който и да е спорт, ако не си гледал "Кешбол". А думите на собственика на "Бостън Ред Сокс", че "парите са важни единствено с това, че заради тях не те интересува цената", могат да бъдат поставени като лого на целия модерен спорт. Но пък главният герой Били Бийн е доказателството, че не всичко на този свят се купува с пари. Всъщност филмът е за мениджъра на бейзболния "Оукланд", който прави революция, базирана на математическите методи на своя анализатор Питър Бранд (в ролята Джона Хил).

4. И от Брад Пит към друг красавец в киното - Том Круз. През 1996 година лентата "Джери Макгуайър" няма никакви шансове срещу "Английския пациент" и само една от номинациите му се качва на сцената, за да грабне статуетка. Прави го напълно непознатият дотогава Куба Гудинг Джуниър. Том Круз получава втората си номинация за главна роля, но както и предишния път с "Роден на четвърти юли" не се качва на сцената, защото пред него е предпочетен Джефри Ръш за "Блясък".

"Джери Макгуайър" е почти изцяло филм на Том, който изиграва невероятно въздействащо ролята на агент на рисийвъра в американския футбол Род Тидуел, в ролята Куба Гудинг. Странно филма е поставен в графата романтична комедия, но истината е, че той е вълнуващ разказ за реалния живот и отношенията в професионалния спорт.

Куба Гудинг Джуниър се радва на своя приз за ролята си в "Джери Магуайър"

Снимка: Getty Images

5. И понеже стана прекалено сексистко, в класацията намира място "Аз, Тоня" - с три номинации и една награда за второстепенна роля на изключителната Алисън Джейни през 2017 година. Тя играе майката на фигуристката Тоня Хардинг, в ролята Марго Роби. Блондинката е номинирана за главна роля, но отстъпва справедливо наградата на Франсис Макдормъд за "Трите билборда от окръг Ебинг". За незапознатите с историята, в навечерието на 1994 година Тоня Хардинг волно или неволно подбужда приятеля си да нарани нейната съперничка Нанси Керигън. Двете се конкурират за лидерското място в отбора на САЩ по фигурно пързаляне. Керигън е нападната и ударена с метална тръба в коляното. Това струваше нейното неучастие на олимпийските игри в Лилехамер. Съдът намира Тоня за виновна за подстрекателство и с това се слага на кариерата на Хардинг. Историята е абсурдна по своя характер, а Марго Роби прави така, че да събуди известна симпатия към своята героиня.

6. И напускаме територията на четирите най-популярни спорта в Америка с един филм за ръгби. Лентата се нарича "Инвиктус", или както е по-популярно "Несломим". Този филм от 2010 година има две номинации, но не стига до подиума. Но Мат Деймън в кожата на капитана на световния шампион по ръгби Република Южна Африка - Франсоа Пиенар, и Морган Фриймън в ролята на Нелсън Мандела, определено правят филма забележителен.

Историята е за спорт и за апартейд. Републиката Южна Африка организира през 1995 година световно първенство по ръгби, което има и политически привкус, защото водената от президента Мандела страна трябва да покаже, че расизмът е останал в миналото. Бялото момче Франсоа и бащата на нацията Мадиба се обединяват за благородната кауза, но реалния живот впоследствие ги опровергава. Но филмът като внушение за емпатия постига напълно пропагандните си цели.

7. Дори оттенък на пропаганда няма в "Кечистът", предизвикал истинска сензация през 2008 година. Всъщност сензацията я прави актьор с доста съмнителна репутация в очите на богоизбраната Академия. Мики Рурк, запомнен основно с ролята си в еротичния трилър "Девет и седмици и половина", печели наградата Оскар за ролята на Ранди "Овена" Робинсън.

По-точно е да се каже - ролята на превърналия се в житейски аутсайдер кечист. С изключително големи вербални амплитуди, Рурк успява да изиграе ролята на живота си. Тъжен филм, който обаче много точно показва цената на оцеляването в джунглата на това, което се нарича развлекателна индустрия. Която през призмата на съсипания живот на Овена въобще не изглежда толкова забавна. И внезапната кончина поне на една дузина състезатели от "развлекателната" индустрия го илюстрират най-точно.

8. Оставаме на темата с тежката съдба на спортните герои с "Боецът", сдобил се с шест номинации и цели две победи на церемонията през най-спортната 2011 година. Наградите са за поддържащите роли на невероятния Крисчън Бейл в ролята на Дики Еклунд, и Мелиса Лио за изпълнението на майката Алис Уорд. Малко странно, главния изпълнител Марк Уолбърг не бе номиниран, а го почетоха само в графата "продуценти". Филмът "Боецът" е по истинската история на световния шампион в средна категория Мики Уорд. Има сериозни допирателни между него и героя на Мики Рурк, но картината не е чак толкова тягостна и това се дължи на присъствието на Крисчън Бейл.

А това, което се запомня най-много, е песента при която излиза Марк Уолбърг в мача за титлата - великото парче на "Уайт Снейк" - "Here I Go Again".

9. И отново имаме силно женско присъствие с "Оскар" за една от кралиците на съвременното кино - Сандра Бълок. Напълно справедливо тя спечели единствената си статуетка за ролята на майката във филма "Сляпата страна" през 2010 година. Спортната част на лентата идва от американския футбол. Лиан Туохи (в ролята Бълок) осиновява чернокожото момче със здравословни проблеми Майкъл Оер.

Сандра Бълок преди церемонията, на който получи статуетка за "Сляпата страна"

Снимка: Getty Images

Историята е реална, Майкъл Оер е състезател на Балтимор от НФЛ. Момчето е с труден живот и идва от лош квартал. Сюжетът е типично американски с подчертан хепиенд. Но няма съмнение, че точно така са се случили нещата, защото се потвърждават от много независими източници. Най-хубавата част са отношенията между приемната майка и момчето. А краят е разтърсващ с прегръдка. Сандра е уникална в "Гравитация" и много други роли, но с Лиан може би достига своя емоционален връх.

10. Започнахме с бокс и ще завършим така. Но не с какъв да е, а женски. "Момиче за милион долара" - убийствено завладяващ филм, домогнал се до цели четири "Оскар"-а при рекордните 7 номинации. Започвам с Хилари Суонк, която спечели две награди за главна женска роля в рамките на само 5 години. Продължавам с двете статуетки на онзи, когото наричат Мръсния Хари, но се превърна в един от най-великите режисьори за всички времена - Клинт Ийстуд. И в добавка единственият "Оскар" за Морган Фриймън. Това, което легендата не получи за "Изкуплението Шоушенк" му бе дадено за "Момиче за милион долара". Да не пропусна, че това беше големият филм на 2005 година. Трогателна до сълзи история за парализираната боксьорка Маги Фицджералд, в ролята Хилари Суонк. Но нейният треньор Франки Дън, в ролята Ийстуд слага поантата на великия филм. Изпълнение, равно само на онова от "Гран Торино". Горчивата истина е, че Клинт никога не е излизал на подиума за главна мъжка роля. И това граничи с престъпление.

Клинт Истууд с наградите за най-добър филм и най-добър режисьор на "Момиче за милион долара"

Снимка: Getty Images