Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева и нейният треньор Филип Янев бяха посрещнати от състезателките от клуба Левски-Спартак в залата по спортна гимнастика на стадион "Георги Аспарухов". Преди дни състезателката ни спечели сребърен медал на финала на прескок на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. За България това е първо отличие на прескок от шампионат на Европа от 32 години насам след бронза на Силвия Митова от Нант 1992.

Децата бяха подготвили много изненади, цветя и торта за Валентина, а на събитието присъстваха президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев и Никола Проданов, шеф на Левски-Спартак.

"Усещането е неописуемо! Всъщност всичко започва от влизането в тази зала преди години, когато за първи път стъпих тук. Оттук дойде идеята за спортната гимнастика - от Георги Аспарухов, Левски-Спартак. Това е моят клуб, в него съм се състезавала от първия път до ден днешен. Искам много да благодаря на г-н Проданов, на моя треньор, на БФ Гимнастика, на абсолютно всички за това, че са зад мен и ме подкрепят и без тяхната помощ нямаше да стигнем до тук", каза Георгиева.

Тя ще участва на Световната купа във Варна в края на месец май.

"Очаквам там добро представяне, гоним финал на прескок, може би и на други уреди, защото ще играе предполагам многобой. После има републиканско първенство края на юни и след това идва олимпиадата. До тогава няма да спираме подготовката, ще усложняваме прескоците, ще усложняваме гредата и успоредката. Като цяло тренировките ще се подобряват все повече и повече. За Париж смятам да усложня втория прескок, за първия не съм сигурна. Сега се чувствам по-уверена в себе си, по-сигурна в представянията си", добави гимнастичката.

"Не съм максималист, по-скоро перфекционист. Никога резултатът не е вълнувал, важно е човек да си свърши добре работата и да представи това, което е подготвил по най-добрия начин", каза нейният личен треньор Филип Янев.

Президентът на федерацията Дунев коментира и състоянието на Еди Пенев, който преди няколко дни претърпя операция на рамото:

"Интервенцията бе направена успешно, в момента е с шина, която трябва да носи един месец. Сложени са му няколко импланта. Аз лично се надявам, че Еди ще може да се върне в залата. Той има желание, след като се възстанови напълно и след четири години нищо не се знае - може тогава да участва на олимпиадата, защото това е мечта за него. Той пропуска две олимпиади заради контузии, така че мотивиран е и ще гледаме напред."

В края на май Варна ще бъде домакин на Световна купа по спортна гимнастика, а тази година има състезатели от рекорден брой държави - 37.