Димитър Герджиков се оплака от качеството на ските, с които се състезават българските национали по биатлон.

Герджиков днес беше на трети пост в щафетата на България на 4 по 7,5 километра, която завърши на 18-о място на Олимпийските игри в Пекин.

"За съжаление не получаваме качествени ски от представителя на "Фишер". И тук не става въпрос за нашите вакс-майстори, които се справят добре. Отдавам това, че сме малка държава, самата фабрика на "Фишер" няма никаква печалба от нас, защото няма големи продажби в нашата държава, а хората си търсят интереса. Те се ориентират само към водещите отбори", каза той.

"Днес постъпих малко по-внимателно бегово, тръгнах доста по-предпазливо, за да запазя сили за последната обиколка, защото забелязахме в другите стартове, че много хора просто закъсваха в последната обиколка. Мисля, че в това отношение се постарах и се справих, но отново ударих на камък в проблемната ми стрелба от легнал, макар че стрелбата от прав за всички други е по-трудната. Много хубава последна обиколка направих", коментира Герджиков.

Той определи като "незадоволително" представянето си на Игрите, като записа 41-о място в индивидуалния старт на 20 километра, след което финишира 63-и в спринта и не се класира за преследването.

 "Очакванията ни бяха много по-големи. Това е втората ми Олимпиада, първата беше да прегорим, бяхме млади състезатели с Антон (Синапов). Трябваше сега да покажем нашите качества и високи резултати. Не се получи. Затова има причини, които трябва да се изяснят. Оценявам представянето ми на Олимпиадата като незадоволително", каза Герджиков..

Антон Синапов определи като задоволително представянето си на Олимпийските игри.

Синапов днес беше на последен пост в мъжката щафета, като не позволи да бъде застигнат от лидерите по трасето.

Снимка: Getty Images

"Трудно беше на последен пост. Малко по-различна тактика предприех, защото можеше всяка обиколка да ми е последна. Още от началото тръгнах на макс. Стараех се лидерите да не ни застигнат с обиколка. Не си разпределих силите, както го правя нормално по състезания. Просто целта беше да не ни настигнат водачите. Стараех се още от началото да се боря за това. Рискувах и на стрелбата. Първата ми се получи, но втората бях с лека умора, освен това имаше и вятър на пориви. Единствено втората стрелба не ми се получи, но въпреки това, мисля, че за себе си мога да кажа, че съм доволен", коментира той.

Синапов започна колебливо на Игрите с 85-о място в индивидуалния старт на 20 километра, след което записа 56-и резултат в спринта и 55-и в преследването.

"Като цяло моето представяне си го оценявам като добро на фона на целия сезон. Задоволително представяне за мен на Игрите. С изключение на първото състезание, на индивидуалното. Мисля, че и в спринта, и в преследването, а и днес стрелбите от легнал ми се получиха на всички тези състезания. Стрелях с увереност, дори при пропуски, знаех къде съм сгрешил. Доволен съм, въпреки че знам, че мога много повече. Просто този сезон не ми се получават нещата. Лятото доста тренирахме и може би съм преуморен. Има и други фактори, ще ги обсъдим с треньорите. Като гледам резултатите на Милена (Тодорова), на Благой (Тодев) и на другите момчета, всички добре се справиха", каза той.

 Лидерът в българския национален отбор по биатлон Владимир Илиев беше доволен от представянето си в щафетата.

Илиев пое втория пост от младока Благой Тодев на 19-о място, свали всичките 10 мишени с по един допълнителен патрон в двете стрелби и успя да изкачи квартета до 16-ата позиция при предаването на Димитър Герджиков.

"Днес успях да се справя. Тръгнах малко от задна позиция и винаги трудно да се навакса на най-добрите. Все пак успях да се придвижа малко напред. Много добро беше решение на организаторите да сменят началния час на старта. Просто вчера на тренировката в 6 часа вечерта беше екстремално. Усещаше се под -30. Нямаше да е възможно да се проведе нормално състезание, ако беше останало в същия час. Днес не беше толкова студено, нормално е за биатлон. Студът не пречи, но на стрелбището условията са доста променливи, от вятъра идват сложностите най-вече", коментира Илиев.