Невероятна финална драма беляза мъжката щафета в биатлона от Олимпийските игри в Пекин.

Титлата отиде за фаворита Норвегия, след като руснаците и по-конкретно 27-годишният Едуард Латипов се провали на последната си стрелба и пропиля аванс от 50 секунди.

До тази последна стрелба Руският олимпийски комитет изглеждаше като абсолютен фаворит за титлата, след като беше перфектен в стрелбата си и не бе направил нито една наказателно обиколка, но Латипов свали само три мишени с общо осемте си патрона и отборът му завърши на трето място.

Така титлата отиде за Норвегия в състав Стурла Лагрейд, Тарей Бьо, Йоханес Тингес Бьо и Ветле Кристиансен. Те завършиха трасето от 4х7,5 км. за 1:13:53.4 час с една наказателна обиколка и общо използвани седем допълнителни патрона.

Триумфът на норвежците е голяма изненада предвид развоя на състезанието, тъй като те след първите два поста се движиха извън челната петица. Грешки на съперниците и силен последен пост обаче им позволиха да стигнат до триумфа.

Среброто днес е за отбора на Франция в състав Флоран Клод, Емануел Жаклен, Симон Дестьо и двукратния олимпийски шампион Кантен Фийон Майе. Те завършиха трасето на 21,3 секунди зад победителите и с девет допълнителни патрона. Във финалната стрелба имаха шанс за златото, но Фийон Майе използва два допълнителни патрона за разлика от норвежеца Кристиансен.

Снимка: Getty Images

РОК беше в състав Саид Халили, Александър Логинов, Максим Цветков и Едуард Латипов. Движеше се на първа позиция в хода на почти цялото състезание и бе съвсем близо да дублира триумфа си от ски бягането, но Латипов се скова на стрелбата и навъртя единствените две обиколки за отбора при общо използван шест допълнителни патрона. Преди последната му стрелба руснаците бяха използвали само три допълнителни. Латипов завърши на 45,3 секунди зад победителите.

Триумфът за Норвегия в тази дисциплина е първи за страната от 12 години.

В топ 10 днес попаднаха още отборите на Германия, Швеция, Канада, Италия, Беларус, Украйна и Австрия.

Снимка: Getty Images

Българският отбор завърши на 18-а позиция от общо 21 отбора с 11 допълнителни патрона и две наказателни обиколки.

Нашите започнаха с три допълнителни от Благой Тодев, а след това Владимир Илиев направи най-силния ни пост с добро бягане и само два патрона над нормата. Последва слаб пост на Димитър Герджиков, който влезе в наказателна обиколка, а за финал Антон Синапов направи още една.

Зад българския отбор останаха отборите на Чехия, Белгия и Словакия, които бяха задминати с една обиколка.

В утрешния ден е женската щафета, в която България също ще участва.

Снимка: Getty Images