Акредитациите на двама треньори от делегацията на Беларус на Олимпиадата в Токио са били отнети. Причината за това са опитите им принудително да качат спринтьорката Кристина Тимановская на самолет обратно към родината им. От Международния олимпийски комитет потвърдиха, че акредитациите на Артур Шимак и Юри Майсевич за отнети, а двамата са били принудени да напуснат олимпийскот осело.

“Двамата бяха помолени да напуснат олимпийското село веднага и го направиха. Това е мярка, която е част от продължаващо и в момента разследване, което е в интерес на благосъстоянието на спортистите”, гласи официалната позиция на МОК.

Шимак и Майсевич продължават да имат контакт с беларуските спортисти. От МОК ги свързаха с опит да накарат Тимановская да се качи в кола, която да я откара на летището за полет към Беларус.

Самата лекоатлетка критикува треньорите посредством социалните мрежи, а в момента чака развитие около бъдещето си. Тя получи хумантирана виза от Полша, но последната информация гласи, че е отлетяла към Австрия.

До цялата ситуация се стигна след критиката ѝ към треньорите, както и заради личната ѝ позиция против режима на Лукашенко в родната ѝ страна. От беларуската делегация се опитаха да отклонят вниманието с версия, че спортистката има емоционални и психически проблеми.

Тя вече заяви, че ако бъде принудена да се прибере у дома, ще се страхува за живота си.