Финландия триумфира с хокейното злато при мъжете на Олимпиадата в Пекин 2022, след като удари на финала руснаците с 2:1.

Така Суоми печели първата си титла след 4 бронзови и 2 сребърни медала от зимни игри.

"Лъвовете" (както е прякорът на тима) бяха фаворит и преди старта на турнира, но днес срещу защитаващия златото от преди 4 години руски тим изоставаха с 0:1 след първата третина.

Голът дойде от стика на Михаил Григоренко при първата възможност на руснаците да играят 5 срещу 4 заради наказание на съперника.

Но дойде обрат след два далечни удара на Виле Покка и Ханес Бьорнине, при които вратарят Иван Федотов можеше да се намеси и по-добре.

Той обаче се справи отлично в много други ситуации, а финландците имаха превъзходство и съвсем заслужено стигнаха до успеха. Те доминираха с 31 срещу 17 удара, а в края и гредата спаси руския отбор от трето попадение във вратата му.

Снимка: Getty Images

Те са голямата "черна котка" на хокейната Сборная, като редовно я побеждават на големи първенства. Така се случи и на полуфинала на световното първенство през 2019-а, когато после "лъвовете" спечелиха титлата.

Тази нация с население около 5.5 милиона души, е луда по хокея на лед от един век. Но едва от края на 50-те и началото на 60-те години играта се играе в закрити зали и организирано.

Днес страната има над 70 хиляди регистрирани хокеисти и над 400 пързалки за хокей, като 1.3 процента от населението играе със стик и шайба! И не е случайно, че финландците от 20-30 години са конкуренти на Канада, Русия, САЩ, Чехия, Швеция и останалите колоси в хокея.

Две титли и още три сребърни медала в последните 11 издания на световните първенства, както и споменатите вече 7 олимпийски медала от деветте последни издания на зимните игри, са показателни. Сега страната се превръща в седмия различен олимпийски шампион и е най-малка като население, в сравнение с останалите шест (СССР/Русия, Канада, САЩ, Чехия, Швеция, Великобритания).

Руснаците не успяха да защитят титлата си от Пьончан и да изпреварят Канада по златни олимпийски медали. На финала те нарушиха правилото, че когато играят срещу Финландия трябва да доминират и да водят действията на леда, а не да се защитават. Далеч по-активни бяха съперниците им, което донесе и заслужения успех.

И за десерт - Финландия е и единствената страна, взела два медала от хокея в Пекин. Жените останаха трети в надпреварата и са с бронз. Страната днес ще празнува обаче златото на мъжете.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images