Франция спечели щафетата на 4х7.5 километра при мъжете от Световното първенство по биатлон в германския зимен център Оберхоф. Така френско каре е златно в тази дисциплина за трети път на шампионат на планетата.

Надпреварата бе непредвидима заради сложните условия - сравнително високи температури, но и много силен вятър.

Французите в състав Антонен Гижона, Фабиен Клод, Емилиен Жаклен и Кентен Фион Майе изминаха трасето за 1:21.48.8 часа, като имаха нужда и от една наказателна обиколка, и 9 допълнителни патрона.

Щафетата на Норвегия, която беше сочена за фаворит, остана на второ място с пасив от 38.8 секунди. Тя направи два наказателни рунда и използва 14 допълнителни патрона. Така голямата звезда Йоханес Тингнес Бьо не успя да спечели шесто злато от шампионата в Оберхоф.

Но показа що е феърплей и респект в спорта нагледно. След пресичането на финалната линия той се поклони пред отбора на Франция, който му попречи да влезе в историята на биатлона. Норвежците отидоха и поздравиха веднага шампионите, независимо, че останаха със сребро.

Още на първи пост Ветле Кристиансен забави стрелбата от прав заради вятъра, след което Тарей Бьо и Стурла Холм Легрейд въртяха по една наказателна обиколка. Йоханес Тингнес Бьо имаше затруднения на първата стрелба от легнал и използва три допълнителни патрона, след което направи чудесна втора, но излезе на 32.9 секунди зад френския ас Фийон Майе, които не успя да навакса.

Бронзовите медали завоюва квартетът на Швеция, изостанал от победителите на 1:39.9 минута.

Състезанието премина без българско участие.