По-малко от две седмици ни делят от началото на зимните Олимпийски игри, когато на 4 февруари в Пекин ще бъде даден официалния старт на най-големия зимен спортен форум.

Разбира се, че "белите" игри са далеч от мащаба и популярността на летните Олимпиади, защото по традиция медалите и челните мести си разпределят само няколко нации, които сме свикнали да бъдат сред големите сили в зимните спортове.

Все пак 90 страни ще изпратят общо 2900 атлети в Пекин, които ще мерят сили в 109 събития от 16 вида спорт.

Дори откъм наличието на суперзвезди и големи имена зимните игри отстъпват значително на летните, но все пак и тук има големи шампиони и спортисти, към които трябва да насочим поглед по време на игрите. Някои от тях защитават злато отпреди четири години в Пьончан, други пък са големи фаворити да се окичат с най-ценното отличие в китайската столица.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С ГОЛЕМИТЕ ЗВЕЗДИ НА ЗИМНАТА ОЛИМПИАДА >>>

Може би най-популярното си разпознаваемо име намираме в ски-алпийските дисциплини, където е американката Микаела Шифрин.

Само преди две седмици тя счупи рекорда на великия Ингемар Стенмарк, спечелвайки своята 47-а победa в слалом за Световната купа. С това тя само показа, че е в топ форма преди Пекин и отива да обере златните отличия в китайската столица.

Преди четири години в Пьончан тя безпроблемно спечели гигантския слалом, остана втора в комбинацията и доста изненадващо остана извън медалите в слалома.

Все пак Шифрин има злато от слалома, което спечели още в Сочи през 2014-а, когато едва 18-годишна, се превърна в най-младата олимпийска шампионка в ски-алпийските дисциплини.

И докато при мъжете хора като Марко Одермат, Хенрик Кристоферсен, Алекси Пинтюро, Матиас Махер и Александър Килде ще спорят помежду си в непредвидими спускания, то поне на хартия при жените Микаела Шифрин изглежда като сигурна победителка в три дисциплини.

Преди дни тя подобри рекорда на Стенмарк за най-много победи в слалома, очаква се да доминира и в Пекин

Снимка: AP/БТА

Няма как да не отделим специално внимание и на една легенда в зимните спортове, която в Пекин ще видим за последно на олимпийската сцена.

Става въпрос за Шарлоте Кала, която е най-успешната шведска ски-бегачка, а деветте й олимпийски медала я правят една от легендите в "белите" спортове.

Преди четири години в Пьончан тя спечели златото на 15 км индивидуално, сребро на 10 км, както и още два сребърни медала в щафетата и отборния спринт.

Кала със сигурност е част от историята на зимните спортове, а вече на 34, тя ще се сбогува с олимпийската сцена, но голямата цел пред нея е да го направи с медали.

В ски-бягането при мъжете над всички е норвежкият суперталант Йоханес Клаебо, който едва 21-годишен, си тръгна с три златни медала от Олимпиадата в Пьончан преди четири години.

През тези четири години той продължи доминацията си с общо шест златни медала от Световни първенства, а амбицията му е да продължи да пълни богатата си витрина.

Той сам призна, че един ден иска да се нареди до най-големите имена в историята на зимния спорт с куп рекорди и медали зад гърба си, следващата крачка към покоряването на света е Пекин.

Норвежецът бе господарят на този спорт в Пьончан, вероятно ще бъде такъв и в Пекин

Снимка: Getty images

В биатлона най-популярното име и като цяло състезател със звезден стату е при мъжете, а неговото име е Йоханес Тингес Бьо.

Мартен Фуркад бе господарят на мъжкия биатлон по време на последната Олимпиада, както и в продължение на седем сезона в Световната Купа, но оттеглянето му отвори вратата за новото голямо име - Йоханес Тингес Бьо.

Още в Пьончан норвежецът впечатли със златото си на 20 километра индивидуално, а освен това взе и два сребърни медала в щафетата.

В последните три сезона той е истинският господар на мъжкия биатлон, като макар през настоящия той да отстъпва значително като резултати на французина Куентен Фийон Майе, мнозина смятат, че всичко това е с цел подготовка, където оптималната форма на Тингнес Бьо да бъде видяна в Пекин.

При дамите като имена и влияние в спорта безспорно над всички са Доротея Вирер и Тирил Екхоф, но всички смятат, че норвежката Екхоф просто няма да има конкуренция в Пекин.

Тя спечели Световната купа през миналия сезон, като показва най-добра форма през настоящия, а мнозина смятат, че тя трябва да постави норвежка доминация и в женския биатлон, където до момента страната има само едно злато, спечелено от Тора Бергер през 2010-а.

След оттеглянето на Мартен Фуркад, се очаква норвежецът да е тоталният господар и да обере медалите в Пекин

Снимка: AP/БТА

Сред най-популярните атлети изобщо в Пекин ще бъде японецът Юзуру Ханю, определян за един от най-великите фигуристи в цялата история.

Неслучайно феноменалният японец безапелационно спечели златото от последните две Олимпиада, а очакванията са той да го направи със същото изящество за трети пореден път в Пекин.

Той е истински хегемон на леда, а милионите му последователи в социалните мрежи го правят истинската суперзвезда в зимното олимпийско село.

И докато сме на японска вълна няма как да подминем Сара Таканаши.

Женският ски-скок е дисциплина с доста кратка история, но пък нейната голяма звезда е именно 25-годишната японка, която грабна бронз в Пьончан.

За последните четири години обаче тя буквално "превъртя играта", като постигна 61 победи за Световната купа, което е рекорд в цялата история на ски-скока, независимо дали говорим за мъже или жени.

Три нейни рекорда са в книгата на "Гинес", тя има и четири титли от Световната купа, а логичният завършек на тази доминация изглежда олимпийска титла от Пекин.

При мъжете най-голямото име безспорно е трикратният олимпийски шампион Камил Стох.

Ветеранът обаче дълго време лекуваше травма и макар да е на шанцата в Пекин, на този етап не е слаган сред фаворитите.

Вероятно обаче никога не трябва да отписване човек като Стох, който в последните сезони доминираше в мъжкия ски-скок.

Тя е абсолютна рекордьорка и тотален хегемон в този спорт при дамите, но единственото, което й липсва е олимпийско злато

Снимка: Getty images

Най-големите надежди на домакините са в шорттрека и кънките, но там има и две големи имена, които са на нидерландски състезателки.

Олимпийската шампионка на 1000 метра в шортрека Сузан Шултинг смая всички преди година, когато обра всичките пет златни медала на Световното първенство в Дордрехт.

Доминацията на нидерландката кара всички да мислят, че тя ще направи истински фуроро и в Пекин, където обаче ще трябва да се сблъска с безмилостната конкуренция на корейки и китайки.

Освен това Шултинг е определяна за един от сексимволите на зимните игри.

Сексимволът на игрите Сюзан Шултинг обра всеки медал на последното Световно първенство в шорттрека, ще го стори ли и на Олимпиадата?

Снимка: Getty images

Далеч по-опитна и успешна пък е нейната сънародничка Иреен Вюст, която се състезава в кънките.

35-годишната нидерландка е истинска икона в зимната олимпийска история, като влиза в последната си Олимпиада с впечатляващите 11 медала.

Пет от тях са златни, като спечелени в забележителните четири поредни зимни игри.

Тя е първият атлет печелил злато в четири различни Олимпиади, а ако го направи отново в Пекин, ще се превърне в единствената, окичила се с медал от пет предни зимни игри.

Сред големите фигури, но в по-непопулярните спортове, особено за родните фенове, намираме още големи шампиони.

Такъв например е немецът Ерик Френцел, който е най-успешният състезател в историята на северната комбинация, а в Пекин той ще търси четвъртият си златен и общо седми олимпийски медал.

Друг немец - Франческо Фридрих, пък е тоталният господар на бослея.

Той има два олимпийски и впечатляващите 13 златни медала от свеотвни първенства в двуместния и четириместния бобслей.

Общо взето където е Фридрих, там са и златните медали в този спорт.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С ГОЛЕМИТЕ ЗВЕЗДИ НА ЗИМНАТА ОЛИМПИАДА >>>

Разбира се, това са големите фигури, които са извоювали своите имена с постиженията си до този момент, но чарът на олимпийските игри обикновено е в това, че те винаги създават нови герои.

Такива ще има и в Пекин, но за да запишат имената си в историята, те ще трябва да преборят вече утвърдените шампиони.

С 11 медала, четири от които златни, Ирен Вюст е истинска икона на олимпийския спорт

Снимка: Getty images