Норвежкият гигант Карстен Вархолм счупи по невероятен начин световния рекорд на 400 м с препятствия за титла в Токио 2020.

Човекът, който не спира да изумява в дисциплината в последните години, свали за първи път в историята времето под 46 секунди, като избяга дистанцията за 45.94 сек.

Това е с цели 0.76 стотни по-добро постижение от досегашния рекорд, поставен пак от Вархолм.

Той изпревари Рай Бенджамин от САЩ (46.17 сек) и Алисон дош Сантош (Бразилия, 46.72 сек).

И двамата поставиха нови континентални рекорди с днешните си бягания, а останалите атлети във финалната серия също дадоха или национални рекорди, или най-добро лично време за сезона.

Изобщо - това бе финал на изключително високо ниво.

Големият герой обаче е Вархолм, който на 25 години не спира да гони нови и нови върхове, подобрявайки постоянно и без това впечатляващите си постижения.

"Не мога да повярвам колко бързо бягах - каза шампионът веднага след финала. - Питали са ме много пъти дали съществува перфектното бягане. Винаги съм казвал, че е невъзможно. Но това е най-близкото, което мога да си представя.

На ръба съм да полудея, не осъзнавам какво се случва... Това злато ми липсваше, само то. Невероятно важно е за мен да го постигна и сега спокойно мога да погледна напред в кариерата си, да си поставя още по-високи цели."

Вархолм традиционно излетя от стартовите блокове и взе преднина, но Бенджамин, който цял сезон се доближава до норвежеца като резултати, отново бе голяма заплаха. В края Карстен натисна отново и спечели, а американецът изгуби финалния спринт.

Двукратният световен шампион на 110 м с препятствия Колин Джаксън коментираше за BBC и отсече веднага, щом видя времето на победителя на таблото:

"Това е невероятно! Това се нарежда някъде до Болт с неговите 9.58, до Фло Джо (покойната Флоранс Грифит-Джойнър - б.р.) с 10.49...

В пълен шок съм! Това е един от великите моменти в атлетиката, бъдете сигурни в това!"

Снимка: Getty Images