Златните момичета на българската художествена гимнастика се прибраха от Европейското първенство в Баку, на което България спечели общо 13 медала.

Грациите ни обраха най-важните титли при жените - тези в многобоя.

В индивидуалната надпревара Боряна Калейн се качи на най-високото стъпало, а ансамбълът в състав Камелия Петрова, Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова и Радина Томова стана абсолютен европейски шампион за първи път от 33 години.

Стилияна Николова пък успя да се пребори за бронз в многобоя.

"Беше тежко състезание, тъй като ние не бяхме от основните претенденти по време на сезона. Децата се бориха изключително сериозно и успяха да станат европейски шампионки. Целият треньорски екип стои зад гимнастичките. Мотивацията и желанието изключително много им помогна да се представят добре. Конкуренцията е убийствена и не трябва да се отпускаме", заяви треньорът на ансамбъла Весела Димитрова.

Боряна Калейн пък сподели, че ще има само една седмица почивка, преди да започне подготовка за световното първенство, което е този август.

"Първото място означава, че съм се преборила със себе си и съм си свършила добре работата. Имаше доста голямо напрежение и беше тежък формата на Европейското първенство. Последната година преминах през доста предизвикателства чисто здравословно и ми се налага много пъти да спирам с подготовката и се радвам, че успях да покажа на какво см способна. Ще имаме една седмица почивка и след това започва подготовката за Световното първенство през август. Харесва ми, че художествената гимнастика се превърна в национален спорт в България. Надявам се тези успехи да продължат", заяви Боряна Калейн.