Още една федерация по гимнастика и общност около нея са разтърсени от поредните откровения и разкрития за насилие, тормоз и сексуални посегателства срещу съвсем млади състезатели.

Скандалът избухна в Австралия, където две от най-успешните гимнастички на страната разкриха за премълчавани досега тъмни петна от миналото. Тоест - само две излязоха с имената си, но момичетата, които са говорили пред полицията, са вероятно дузина.

25-годишната Мери-Ан Монктън, която е сребърна медалистка от Световната купа в Доха 2014, както и двукратна вицешампионка в Игрите на Британската общност в спортната гимнастика, първа излезе на светло с разкритията си, без да крие името.

"Страхувам се, разбира се - призна Мери (на основната снимка) в публикация във Фейсбук, която написа след даването на показания в полицията. - Но в някакъв момент всичко това трябваше да излезе наяве. Иска ми се някой да ни защити, да не сме сами в битката си. Тя е закъсняла, но поне можем да спрем това да се случва със следващите поколения в гимнастиката.

Нещата, които сме изтърпяли без да говорим, са ужасни и унизителни. А не сме говорили от страх, и то най-вече от страх да не ни отнемат всичко, за което сме се трудили и жертвали младостта си. Заплахата от това да те изхвърлят от спорта е по-силна от физическата такава."

Нейната приятелка и съотборничка в австралийския отбор Клоуи Жилард говори за "дълбоки белези завинаги", оставени в съзнанието и душите на състезателките.

Сред обвиненията, които са чути в признанията на спортистките, са:

- Системен тормоз за регулиране на килограми от най-ранна възраст, умишлено лишаване от храна, довели до случаи на заболявания като булимия

- Насилие да тренират с травми при наближаващо състезание под заплахата да не бъдат върнати след излекуването в отбора, ако излязат от него в този момент

- Тормоз върху детската психика на съвсем млади състезателки - със сексуален контекст, но не само

- Претрениране и принуждаване на състезателки да изпълняват съчетания и елементи отвъд физическите възможности на конкретната гимнастичка.