Американската звезда в алпийските ски Микаела Шифрин преследваше първи медал на Олимпиадата в Пекин с чужди ски. 26-годишната шесткратна световна участва в първата част от днешната комбинация с екипировка, която бе взета назаем от италианската ѝ колежка София Годжа.

Двете състезателки са спонсорирани от един и същ производител на ски, но за разлика от американката, италианката вече взе медал в китайската столица, завършвайки втора в спускането. Дори това обаче не помогна на Шифрин, която отново не завърши във втория манш и така ще иска да забрави възможно най-скоро Игрите в Китай.

Мишел Гизин и Уенди Холендер от Швейцария завършиха на първо и второ място, стигайки до медали за втора поредна Олимпиада. Преди четири години Гизин стана шампионка, а Холендер остана с бронз.

Тази сутрин Холендер триумфира с общо време от 2:25.67 минути, сънародничката и бе с 1.05 секунди по-бавна от нея, а трета се нареди Федерика Бриньоне от Италия с 1.85 секунди изоставане

Американката участва в абсолютно всички алпийски дисциплини в Пекин, но така и не успя да стигне до отличие, след като не успя да се пребори за медал в слалома и гигантския слалом, както и в комбинацията днес.

“Тя ми беше oставила малка бележка, която ме разплака. Беше написала на лепящо листче “Може да летиш с тези ски” или нещо подобно”, коментира Шифрин, а от американския ски отбор по-късно качиха снимка с въпросното послание, което гласеше “Лети, Мика, ти можеш”.

Преди четири години чехкинята Естер Ледецка използва ските на Шифрин, за да спечели изненадващо златото в супергигантския слалом в Пьончан.