Една новина доминира спортните медии в Щатите тази седмица, а тя никак не е позитивна и приятна. Един от големите таланти в американския футбол - Туа Таговайлоа, куотърбек на Маями, е с контузия на главата и не се знае кога ще се завърне на терена.

Наглед в невинна ситуация на мача срещу Синсинати миналия петък, 24-годишният играч от хавайски произход падна, удари главата си и гледката бе ужасяваща - пръстите му се вдървиха в конвулсии, изнесоха го на носилка и страхът бе, че е получил травма на мозъка.

Засега тези опасения са разсеяни, но е ясно - има сътресение, и то тежко. Предисторията е, че Туа влезе да играе в този двубой след тежък удар и падане на глава в предходния, само 4 дни по-рано. Маями отрече след първия инцидент травмата да е в главата, а обяви, че е в рамото, гърба и крака. И така заобиколи задължителния протокол, по който при удар и сътресение, играч остава да почива 2 седмици.

ВИЖТЕ ВИДЕАТА С ДРАМАТА НА ТУА И ДВЕТЕ МУ КОНТУЗИИ>>>

Братът на футболиста Таулиа, който също играе като куотърбек, но в колежански отбор, разкри в социалните мрежи, че Туа се чувства добре и тестовете са изчистили съмненията, че мозъкът е засегнат сериозно. Но призна - и първата контузия е била в главата. Маями отново отрече.

Задават се съдебни дела, като общата им стойност може да стигне 50-60 милиона долара. Те са от телевизионната компания, излъчила мача и показала кадрите на травмата, след като самата тя ще бъде съдена от хиляди зрители за стресиращата картина от Синсинати. След това от близките на играча (още се обмисля), задето е пуснат от отбора му да играе със сътресение.

И от спонсори, защото може да се окаже, че той няма да играе повече този сезон или поне, няма да го видим скоро на терена. НФЛ също разследва и се закани да глоби здраво Маями, ако се докаже вината им за скриване на първата травма.

В същото време един от най-добрите специалисти в неврохирургията, свързан със спорта, в Щатите, взе отношение:

"Ако искаш да живееш дълго и да се радваш на нормален живот, спри с футбола веднага - обърна се към младата звезда доктор Бенет Омалу. - Намери друга професия, дори пак да е около играта.

Спри, свали екипа и не играй повече футбол. Сигурно ще загубиш пари, но всички пари на света не могат да ти купят нов мозък, дори 20 милиарда долара."

Експертът твърди, че в дългосрочен план удари като тези двата, без главата на играча да се е възстановила от първия, ще дадат отражение. Освен това Туа може отново да получи такъв в следващ мач и тогава мозъкът му вече да бъде увреден далеч по-сериозно и, в най-лошия случай, необратимо.

Други асове от лигата се изказаха за това, че здравето на играчите трябва да бъде по-добре защитено.

Джо Бъроу, звездата на Синсинати, пряк свидетел на случилото се с Туа на терена, призна, че има мачове, в които е играл, но не ги помни... Пак след удари в главата.