За първи път в историята си "Тур дьо Франс" няма да приключи в Париж или околностите на френската столица. Това ще стане факт през 2024 година, когато в града ще има лятна Олимпиада и именно това е причината за този неочакван обрат в най-престижното колоездачно състезание в световната история.

Освен това, изданието след две години за първи път ще стартира в Италия и по-точно във Флоренция. Разбира се, за това си има причина и тя е 100-годишнината от първата италианска победа в Обиколката на Франция, която е дело на Отавио Ботекиа през 1924 година.

Така "Тур дьо Франс" през 2024 година ще стартира във Флоренция, първите три етапа ще се проведат на италианска земя, а всичко ще завърши на Френската Ривиера - в Ница.

"Така ще можем да кажем, че Обиколката е започвала от всички страни, с които Франция има граница. Включително и шест пъти от Нидерландия, която не граничи с нас. Но никога досега началото не е било давано от Италия", заяви директорът на надпреварата Кристиан Прюдом.

Предстоящата през 2023 година надпревара също няма да стартира от Франция, а от Испания. Началото ще бъде адено на 1 юли в Билбао, но все пак ще завърши както повелява традицията - на "Шанз-е-лизе" в Париж на 23 юли.