Тежко наказание грози Италия за Олимпиадата в Токио това лято. Страната може да се окаже без флаг и химн на олимпийските игри в японската столица, ако от Международния олимпийски комитет действително изпълнят заканата си и санкционират италианците 

Причината е пряка държавна намеса в спорта, а от МОК са дали срок на олимпийския комитет на страната да разреши този проблем до 27 януари (четвъртък). Ситуацията е толкова сериозна, че един от членовете на италианския олимпийски комитет  е помолил министър-председателя Джузепе Конте спешно да издаде декрет, с който да бъде избегнато наказанието.

Евентуална санкция ще приравни италианците до Русия - единствената държава, която няма да може да използва националните си символи в Токио. Руснаците няма да могат да участват като отбор на Олимпиадата, а причината са допинг провинения. 

Намесата на държавата в спортните дела дойде със създаването на нов закон, чрез който правителството разпределя парите към съответните федерации - нещо, което досега се извършваше от олимпийския комитет. Ако този проблем не бъде решен, има шанс Италия да се прости с домакинството на зимните олимпийски игри в Кортина д’Ампецо през 2026 година.